Επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας στις 5 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, υπό τον έλεγχο του οποίου τελεί ο παλαιστινιακός αυτός θύλακας.

“Η επίσκεψη του Ερντογάν, η οποία αναβλήθηκε αρκετές φορές, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Χαμάς, Άμπντουλ Σαλάμ Σιάμ, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα.

Η επίσκεψη αυτή ενδέχεται να δυσαρεστήσει το Ισραήλ, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του στο ταξίδι αυτό του Τούρκου πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ για την αποζημίωση των εννέα Τούρκων, θυμάτων της αιματηρής ισραηλινής επιδρομής το Μάιο του 2010 στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, ανοικτά της Γάζας, προσκόπτουν στο ύψος του ποσού που θα καταβληθεί στις οικογένειες των ακτιβιστών που σκοτώθηκαν, ανακοίνωσαν συγκλίνουσες πηγές.

“Υπάρχουν ορισμένα θέματα που εκκρεμούν τα οποία μένει να διευθετηθούν όσον αφορά το ύψος του ποσού που θα δοθεί στις οικογένειες των θυμάτων”, εξήγησε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

“Υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τη διευθέτηση της υπόθεσης αλλά δεν έχουν διευκρινιστεί όλοι οι όροι, μια νέα συνάντηση μπορεί να υπάρξει”, υπογράμμισε διπλωματική πηγή. “Επαφές είναι σε εξέλιξη με το Ισραήλ παρότι δεν διεξάγονται ακόμη απευθείας συνομιλίες”, πρόσθεσε όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο τουρκικός Τύπος είχε γράψει ότι το Ισραήλ δεν ήταν έτοιμο να πληρώσει τις αποζημιώσεις που ζητούν οι τουρκικές αρχές, δηλαδή ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε θύμα.

Οι σχετικές συνομιλίες άρχισαν έναν μήνα μετά τη συγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην Άγκυρα. Έκτοτε οι διμερείς σχέσεις εισήλθαν σε φάση εξομάλυνσης.

Σχετικά άρθρα