Ανακαλύφθηκε περίεργο πλάσμα ηλικίας 500 εκατομμυρίων ετών

Ένα απολιθωμένο πλάσμα σε σχήμα τσιγάρου, το οποίο έζησε πριν 520 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκε στο Μαρόκο.

Το νέο είδος, με την επιστημονική ονομασία Helicocystis moroccoensis, κατατάσσεται βάσει των χαρακτηριστικών του στα πιο πρώιμα εχινόδερμα, κατηγορία που περιλαμβάνει τους αχινούς και τους αστερίες.

Το Helicocystis moroccoensis ήταν εξαιρετικά συμμετρικό και μπορούσε να αλλάξει το σχήμα του σώματός τους από λεπτό και μακρύ σε κοντόχοντρο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μεταβατικό ζώο που θα μπορούσε να βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς εξελίχθηκαν τα πρώτα εχινόδερμα.

Κάμβρια έκρηξη

Το 2012 παλαιοντολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ. Άντριου Σμιθ, ανακάλυψαν το απολίθωμα κατά τη διάρκεια εκσκαφών στην οροσειρά του Αντι-άτλαντα στο Μαρόκο.

Το περίεργο πλάσμα ζούσε στην υπερήπειρο Γκοντβάνα όταν σημειώθηκε η Κάμβρια έκρηξη, που προκάλεσε τεράστιες αλλαγές στα είδη που ζούσαν σε ξηρά και θάλασσα.

Το Helicocystis moroccoensis είχε κυλινδρικό σώμα που έφτανε σε ύψος τα 4 εκατοστά. Το στόμα του ήταν στην κορυφή του σώματός του και ο σκελετός του αποτελούνταν από ασβεστίτη.

Στην περιοχή των ερευνών εντοπίστηκαν και άλλα εχινόδερμα, άλλα εντελώς ασύμμετρα και άλλα με διμερή συμμετρία, κάτι που καταδεικνύει ότι τη συγκεκριμένη περίοδο τα είδη είχαν περάσει σε φάση δραματικής διαφοροποίησης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Πηγή:econews.gr

Σχετικά άρθρα