Σκηνές φρίκης στη Συρία

Οι σοροί δεκαέξι ανδρών, οι οποίοι είχαν υποστεί βασανιστήρια μέχρι θανάτου από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, παραδόθηκαν στις οικογένειές τους. Αυτό ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Λάβαμε πληροφορίες που αφορούν τον θάνατο 16 ανδρών της περιοχής Χαράστα που βασανίστηκαν από τις καθεστωτικές δυνάμεις”, δήλωσε το Παρατηρητήριο. Η Χαράστα, κοντά στη Δαμασκό, είναι ένα από τα προπύργια των ανταρτών που ο στρατός σφυροκοπά τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φέρονται να κρατούνται στις συριακές φυλακές και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι βασανίζει συστηματικά τους φυλακισμένους.

Η ημερομηνία θανάτου των 16 κατοίκων της Χαράστα είναι άγνωστη αλλά το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες σε σχέση με τον θάνατό τους έγιναν γνωστές μετά την παράδοση των σορών στις οικογένειες από ένα νοσοκομείο της Δαμασκού.

“Συμβαίνει πολύ συχνά να παραδίδονται σοροί κρατουμένων με σημάδια βασανιστηρίων στις οικογένειές τους”, είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμίν Αμπντέλ Ραχμάν. “Φοβάμαι για τη ζωή χιλιάδων ακόμη κρατουμένων”.

Ο Ραχμάν είπε ακόμη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απειλούν πολύ συχνά τις οικογένειες των νεκρών κρατουμένων για να τις αναγκάσουν να σιωπήσουν. “Συμβαίνει πολύ συχνά ένας κρατούμενος που έχει βασανιστεί μέχρι θανάτου να ταφεί κρυφά, εξαιτίας των απειλών των δυνάμεων ασφαλείας στις οικογένειες”.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε επίσης σήμερα τον θάνατο τουλάχιστον πέντε κατοίκων του Καράκ, μιας πόλης στη νότια επαρχία Ντεράα στη διάρκεια βομβαρδισμών του στρατού.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία στον πόλεμο που μαίνεται τους τελευταίους 27 μήνες μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των σύρων ανταρτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα