Και η Ελλάδα στόχος των αμερικανικών παρακολουθήσεων

Οι Ευρωπαίοι απαίτησαν εξηγήσεις για το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκοπείας που φέρεται ότι είχε στόχο τους θεσμούς της ΕΕ και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών, ενώ στην τελευταία μέχρι στιγμής εξέλιξη η βρετανική εφημερίδα “Guardian” υποστήριξε χθες Κυριακή ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα περιλαμβάνονται μεταξύ των 38 στόχων που παρακολουθούνταν από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).

Μπροστά στον κατακλυσμό των εγγράφων που γίνονται γνωστά από τον αμερικανό πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά ενός κυκεώνα αντάξιου των καλύτερων μυθιστορημάτων κατασκοπείας, οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν μάλιστα για εν δυνάμει συνέπειες στη διαπραγμάτευση μιας διατλαντικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Οι εταίροι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο!”, δήλωσε χθες Κυριακή στο Λουξεμβούργο η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ. “Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε μια μεγάλη διατλαντική αγορά όταν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια πως οι εταίροι μας κάνουν υποκλοπές στα γραφεία των ευρωπαίων διαπραγματευτών”, δήλωσε η επίτροπος ζητώντας από τις ΗΠΑ “να διαλύσουν πολύ γρήγορα αυτές τις υπόνοιες”.

Αμερικανικοί “κοριοί

Σχετικά άρθρα