Περιοδεία στα Βαλκάνια

Επίσκεψη σε τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πραγματοποιεί, από σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Σούμα Τσακραμπάρτι.

Ο κ. Τσακραμπάρτι αναμένεται σήμερα στην Ποντγκόριτσα, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, εκπροσώπους της επιχειρηματικής και της διπλωματικής κοινότητας.

Η EBRD –σύμφωνα με ανακοίνωσή της που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο– είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο Μαυροβούνιο με σωρευτικό όγκο επενδυτικού κεφαλαίου περίπου 384 εκ. ευρώ σε 36 έργα.

Η χρηματοδότηση της EBRD κατευθύνθηκε στους τομείς της ενέργειας, των ακινήτων και του τουρισμού, της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και της βελτίωσης των υποδομών.

Από τις 2 έως τις 3 Ιουλίου ο πρόεδρος της EBRD θα μεταβεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όπου θα έχει συνομιλίες στο Σαράγεβο και τη Μπάνια Λούκα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των κυβερνήσεων των δύο οντοτήτων της χώρας (η Βοσνία-Ερζεγοβίνη απαρτίζεται από την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία) και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας.

Το επενδυτικό κεφάλαιο της EBRD στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη διαμορφώνεται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ και η στρατηγική της τράπεζας για τη βαλκανική αυτή χώρα σχετίζεται με θέματα επέκτασης του ιδιωτικού τομέα, της διασύνδεσης των περιφερειακών αγορών και της προώθησης αποτελεσματικότερων μέτρων αξιοποίησης των αναπτυξιακών “εργαλείων”.

Στις 4 και 5 Ιουλίου, ο κ. Τσακραμπάρτι θα μεταβεί στην Κροατία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας ‘Ιβο Γιοσίποβιτς και τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς, καθώς και με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Επίσης, ο κ. Τσακραμπάρτι θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας στο Ζάγκρεμπ.

Η επίσκεψη του προέδρου της EBRD στην Κροατία πραγματοποιείται λίγες μέρες έπειτα από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, 1η Ιουλίου 2013, εξέλιξη που προσδίδει θετική δυναμική στην ίδια την Κροατία αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Η EBRD επένδυσε περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ στην Κροατία και έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να εργαστεί περαιτέρω στην κατεύθυνση βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης των συνθηκών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.

Σχετικά άρθρα