Λιτότητα και στο Βέλγιο

Το βελγικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε χθες σε ένα πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ και πλέον ως τα τέλη του 2014, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο να μειωθεί το υψηλό έλλειμμα της χώρας και να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχει ορίσει η ΕΕ.

Το πακέτο αυτό μέτρων, το οποίο υπόκειται στην έγκριση της βουλής, περιλαμβάνει αυξήσεις πολλών φόρων και περικοπές δαπανών. Το Βέλγιο έχει δημόσιο έλλειμμα 375 δισ. ευρώ, ή 99% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) του. Η ΕΕ έχει καθορίσει ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ των κρατών μελών της.

Το έλλειμμα αναμένεται να πέσει από το σημερινό 3,9% στο 2,7%, κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που έχει επίσης ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως τα τέλη του 2013, είπε ο Ντι Ρούπο. Το Βέλγιο έχει γλιτώσει μετά βίας την επιβολή προστίμων από την ΕΕ για την αποτυχία του να μειώσει το έλλειμμά του. Η χώρα δέχθηκε έντονες επικρίσεις από την Επιτροπή στις εαρινές της συστάσεις προς τα κράτη μέλη τον Μάιο.

Ο διορθωτικός προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε προβλέπει εξοικονομήσεις 750 εκατ. ευρώ το 2013 και 2,37 δισ. ευρώ το 2014, ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός. “Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφύγουμε το να προκαλέσουμε ζημιά στην μηχανή της οικονομίας

Σχετικά άρθρα