Μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία

Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία μειώθηκε τον Ιούνιο για 4ο συνεχή μήνα, παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, στα 4,75 εκατομμύρια, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για περίπου δυο χρόνια.

Οι άνεργοι τον Ιούνιο στην τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης ήσαν 127.248 λιγότεροι σε σχέση με τον Μάιο (-2,60%), παρόλο που η κατάσταση παραμένει δύσκολη: σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ιne), το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία σημείωσε τον Μάρτιο ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, φθάνοντας στο 27,16%.

Ο Ιούνιος είναι γενικά ένας μήνας που ευνοεί την απασχόληση στην Ισπανία, χάρη στις εποχικές θέσεις εργασίας στη χώρα αυτή, η οποία αποτελεί τον τέταρτο δημοφιλή τουριστικό προορισμό στον κόσμο.

“‘Ομως, ποτέ δεν είχαμε μια τόσο σημαντική μείωση του αριθμού των ανέργων αυτόν τον μήνα”, τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, διαβεβαιώνοντας ότι “πρόκειται για την πιο μεγάλη μείωση του ποσοστού της ανεργίας που έχει σημειωθεί ποτέ τον μήνα αυτόν”.

Σε σχέση με τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε όλους τους τομείς με εξαίρεση τον αγροτικό τομέα (+0,75%): στις υπηρεσίες (-2,96%), στον κατασκευαστικό τομέα (-2,56%) και στη βιομηχανία (-2,48%).

Στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, κατηγορία που έχει πληγεί περισσότερο από την ανεργία, σε ποσοστό 57,22% σύμφωνα με το Ine, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 7,41% σε ένα μήνα, δηλαδή κατά 33.961 άτομα.

Τα στοιχεία του υπουργείου διαφέρουν από τα τριμηνιαία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ine, το οποίο υπολογίζει το σύνολο του πληθυσμού που αναζητεί ενεργά εργασία.

Σύμφωνα με το Ine, στα τέλη Μαρτίου στη χώρα των 47 εκατομμυρίων ανθρώπων οι άνεργοι ήσαν 6.202.700, δηλαδή το 27,16% του ενεργού πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα