Ράιχενμπαχ: Επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Θα επιταχυνθεί η απόδοση της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, μέσω του θεσμού της διαμεσολάβησης, ενώ θα εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα, επισήμανε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ, στην εκδήλωση για την εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών, η οποία διοργανώνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συνεργασία της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

Ο θεσμός θα βοηθήσει και την οικονομία, σημείωσε και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ομάδας Δράσης για την προώθηση του θεσμού διαμεσολάβησης από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι έχει πολλαπλά οφέλη για τα μέρη και για το κοινό καλό της Ελλάδας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας Νικόλας Κανελλόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ένα τριετές πλάνο για να μάθει η κοινωνία το θεσμό της διαμεσολάβησης. Φέτος, προσέθεσε, θα πραγματοποιηθούν 30 εκδηλώσεις και άλλες τόσες το 2014 και το 2015. Στόχος είναι, είπε, να ξεπεράσουμε την “αγαπημένη” έκφραση του Έλληνα “θα σου κάνω μήνυση” και να φτάσουμε στο “έλα να τα βρούμε”.

Σε ερώτηση για το αν θα οδηγηθούν οι τράπεζες στο τραπέζι του διαλόγου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο γενικός γραμματέας είπε ότι θα υπάρχει με τη μορφή της υποχρεωτικότητας ειδικός θεσμός διαμεσολάβησης, ώστε οι οφειλέτες πριν προσφύγουν στα ειρηνοδικεία να περνούν από τη διαμεσολάβηση. Το θέμα είναι υπό διερεύνηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και η οποιαδήποτε πρόταση θα τεθεί σε διαβούλευση, προσέθεσε. Σημείωσε δε, πως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, έχουν μειωθεί τα ειρηνοδικεία, και παράλληλα ο όγκος των υποθέσεων έχει αυξηθεί, με συνέπεια να ορίζονται δικάσιμοι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά το 2020 και 2021. “Άρα δεν είναι ούτε σε συμφέρον των τραπεζών να τραβάει σε τόσο βάθος χρόνου η επίλυση μιας διαφοράς

Σχετικά άρθρα