Εκατόμβη νεκρών στο Ιράκ

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ, κυρίως σε βομβιστικές επιθέσεις με στόχο καταστήματα και αγορές σε συνοικίες της Βαγδάτης όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο απολογισμός από την Δευτέρα αυξήθηκε σε πάνω από 100 νεκρούς και 280 τραυματίες, εντείνοντας τους φόβους περί νέου θρησκευτικού εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για καμία από τις επιθέσεις αυτές, πάντως σουνιτικές ένοπλες οργανώσεις που φέρονται ότι συνδέονται με την αλ Κάιντα διαπράττουν συχνά συντονισμένες επιθέσεις εναντίον των σιιτών, που θεωρούν αποστάτες του ισλάμ.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα αιματηρή, με την έκρηξη έξι παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων μπροστά σε καταστήματα σε συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας όπου κατοικούν κυρίως σιίτες. Στις βομβιστικές αυτές επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 100. Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν σε πόλεις του νοτίου Ιράκ και σήμερα, με 14 νεκρούς.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο οποίος βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.500 ανθρώπους τους τελευταίους τρεις μήνες στο Ιράκ, περιλαμβανομένων 761 τον Ιούνιο, στην πλειονότητά τους πολίτες.

Ένας απολογισμός του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση ανακοινώσεις των αρχών κάνει λόγο για 1.527 νεκρούς την περίοδο αυτή. Ο αριθμός είναι διπλάσιος από εκείνον των πρώτων τριών μηνών της τρέχουσας χρονιάς.

Σήμερα το πρωί ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά σε ένα κατάστημα στη Ναχρουάν, στα νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να βρουν το θάνατο και τουλάχιστον 14 να τραυματιστούν, ανέφεραν η αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα