Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του αίματος

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Σημαντικά είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα, για τη θεραπεία των πιο δύσκολων μορφών καρκίνου του αίματος τα οποία ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του 18ου Συνέδριου της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας που διεξήχθη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Ειδικότερα παρουσιάστηκαν μελέτες για της θεραπεία της μυελοΐνωσης η οποία είναι ένας απειλητικός για τη ζωή καρκίνος του αίματος με φτωχή πρόγνωση και περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Σύμφωνα με τις μελέτες το ruxolitinib βελτίωσε τη συνολική επιβίωση σε ασθενείς με μυελοΐνωση, επιδρώντας στον υποκείμενο μηχανισμό της νόσου .

Σήμερα οι ασθενείς με μυελοΐνωση έχουν μικρό προσδόκιμο επιβίωσης, με διάμεση συνολική επιβίωση 5,7 έτη. Σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί η μελέτη COMFORT-II ,τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες η μυελοΐνωση αναπτύσσεται όταν η ανεξέλεγκτη σηματοδότηση του μονοπατιού JAK, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή των αιμοσφαιρίων, αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει αιμοσφαίρια που δεν λειτουργούν σωστά, γεγονός που οδηγεί σε αλλοιώσεις του μυελού των οστών, διόγκωση του σπλήνα και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Το ruxolitinib στοχεύει άμεσα στον υποκείμενο μηχανισμό της νόσου, μειώνοντας σημαντικά το μέγεθος του σπλήνα και βελτιώνοντας τα συμπτώματα. Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς παρουσίασαν καλύτερη συνολική επιβίωση σε σύγκριση με ασθενείς που υποβλήθηκαν στην καθιερωμένη θεραπεία.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε μείωση κατά 52% του κινδύνου θανάτου ενώ η πιθανότητα της συνολικής επιβίωσης ήταν σημαντικά μεγαλύτερη.

“Το ruxolitinib είναι το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα που αποδεδειγμένα εξασφαλίζει βελτίωση στη συνολική επιβίωση ασθενών με προχωρημένη μυελοΐνωση,

Σχετικά άρθρα