Στο επίκεντρο η λαθρομετανάστευση

Σήμερα το πρωί ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλας Δένδιας συναντήθηκε με την Yπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κα Theresa May και με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, κ. Mark Harper στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του στο Λονδίνο.

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν θέματα αστυνομικής συνεργασίας, διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, επιστροφών, καθώς και συνόρων.

Ο κ. Δένδιας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τις συναντήσεις τους με την κα May και τον κ. Harper δήλωσε τα εξής:

“Είχα μία συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών, την κ. Theresa May, με την οποία συζητήσαμε τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου στα θέματα του κοινού εγκλήματος, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και γενικά της βοήθειας την οποία μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να παράσχει στη χώρα μας για αυτά τα θέματα.

Το κύριο θέμα όμως της συζήτησής μας, τόσο με την Theressa May όσο και με τον Υφυπουργό Mark Harper, είχε να κάνει με την παράνομη μετανάστευση. Είχα την ευκαιρία αφενός να ευχαριστήσω το Ηνωμένο Βασίλειο για τη βοήθεια που μας παρέχει – και την οικονομική και τη βοήθεια σε επίπεδο τεχνογνωσίας – στα θέματα της μετανάστευσης.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να τους εξηγήσω αναλυτικά την πλήρη αντίθεση της χώρας μας στη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, αυτήν που εμφανίζεται να κυρωθεί ως Δουβλίνο ΙΙΙ. Τους είπα ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό, ότι δεν μπορεί το κριτήριο της χώρας πρώτης υποδοχής να είναι το μόνο κριτήριο το οποίο λαμβάνεται υπόψη και ότι πρέπει σιγά – σιγά να μετακινηθούμε σε μία πολλαπλότητα κριτηρίων, όπως είναι ο πληθυσμός, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, η έκταση της χώρας.

Πρέπει να πω ότι παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε συμφωνεί μαζί μας, έδειξε κατανόηση στη νέα ελληνική θέση και επίσης έδειξε ότι υπάρχει έδαφος για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να δημιουργήσουμε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή συμμαχία, πίσω από τις προτεραιότητες της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης

Σχετικά άρθρα