Ο συριακός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στη Χομς

Η συριακή αεροπορία βομβαρδίζει σήμερα την Χομς, ενώ επί του εδάφους ο στρατός που παραμένει πιστός στον Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται να μην μπορεί μέχρι στιγμής να διεισδύσει στις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες, έκανε γνωστό μια μη κυβερνητική οργάνωση.

“Στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τέσσερις επιδρομές εναντίον της Χαλντίγια (βόρεια Συρία) η οποία υπήρξε μαζί με την Παλιά Πόλη στόχος σφοδρού βομβαρδισμού”, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Σποραδικές μάχες διεξάγονται στις παρυφές της Χαλντίγια”, διευκρίνισε η οργάνωση αυτή, η οποία έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτιβιστών σε όλη τη Συρία.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπέλυσαν το Σάββατο επίθεση για να ανακαταλάβουν τα 1 ως 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα που οι αντάρτες υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια. Η ζώνη αυτή πολιορκείται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και, μολονότι η πλειονότητα των κατοίκων έχει διαφύγει, παραμένουν ακόμη, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, μια εκατοστή οικογένειες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είχε καλέσει τους εμπολέμους στη Συρία να επιτρέψουν στους 2.500 αμάχους που είναι αποκλεισμένοι στη Χομς να εγκαταλείψουν την πόλη και να δεχθούν βοήθεια, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Μπαν “παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, ιδιαίτερα την κατάσταση στη Χομς”, η οποία είναι από το Σάββατο ο στόχος μιας νέας επίθεσης το συριακού καθεστώτος.

Επισημαίνοντας ότι “2.500 άμαχοι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι” μέσα στην πόλη, ο γενικός γραμματέας “καλεί τους εμπολέμους να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αποφύγουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να επιτρέψουν μια άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση, καθώς και να δώσουν στους αποκλεισμένους πολίτες τη δυνατότητα να φύγουν χωρίς να φοβούνται διώξεις”.

Στη Δαμασκό, ένας αναπληρωτής του υπουργού Εργασίας τραυματίσθηκε από μαγνητική βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό του στην Μπαραμκέ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο ανέφερε επίσης πως βομβαρδίστηκε ο παλαιστινιακός καταυλισμός του Γιαρμούκ, στη Δαμασκό.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει επίσης πως έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σέιχ Μισκίν, στη νότια επαρχία Ντεράα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα