Στην Τυνησία ο Φρανσουά Ολάντ

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο θα συζητηθούν σήμερα στην Τύνιδα όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αρχίζει επίσημη επίσκεψη στη χώρα αυτή, πρωτοπόρο του κινήματος της αραβικής άνοιξης, η οποία επιζητεί την πολιτική σταθερότητα. Σύμφωνα με τον διπλωματικό εκπρόσωπο στο Μέγαρο των Ηλυσίων Ρομέν Ναντάλ, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα συζητήσει στην Τυνησία για την “αραβική άνοιξη στη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο”.

Ο Ολάντ αναμένεται το μεσημέρι στη χώρα, όπου θα δίνει δεκτός από τον ομόλογό του Μονσέφ Μαρζούκι πριν αρχίσει τις συναντήσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού του γαλλικού κράτους στην Τυνησία μετά την πτώση του Μπεν Αλι τον Ιανουάριο του 2011.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αύριο, Παρασκευή, δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης, ο Ολάντ θα απευθύνει από το βήμα της Εθνικής Συνέλευσης “ενθαρρυντικό μήνυμα” προς τους Τυνήσιους βουλευτές που προσπαθούν εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο να αποκτήσουν στη χώρα τους μόνιμα και σταθερά πολιτειακά όργανα. Ο Ολάντ που μετέβη δύο φορές στο Μάγρεμπ μετά την εκλογή του –στην Αλγερία, τον Δεκέμβριο του 2012 και στο Μαρόκο, τον Απρίλιο– θα πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα το ρητό “ούτε ανάμιξη, ούτε αδιαφορία”.

Για το Παρίσι, η Τυνησία διαθέτει τα απαραίτητα ατού για να πετύχει τη δημοκρατική της μετάβαση. “Αν υπάρχει μια χώρα όπου αυτό που ονομάστηκε πολιτική άνοιξη έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, είναι πιθανώς η Τυνησία”, δήλωσε την Τρίτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. “Είναι μια χώρα που δεν είναι πολύ μεγάλη, με σημαντικό επίπεδο ανάπτυξης, όπου υπάρχει μια σπουδαία παράδοση σεβασμού στη γυναίκα, μια χώρα που έχει οικονομικούς πόρους, αλλά πρέπει να βοηθηθεί”, πρόσθεσε.

Ο Ολάντ θα συνοδεύεται από τη σύντροφό του Βαλερί Τριεβελέρ και δέκα υπουργούς, χωρίς τον Μανουέλ Βαλς. Ο υπουργός Εσωτερικών προκάλεσε την μήνιν του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα όταν προειδοποίησε για άνοδο του “ισλαμικού φασισμού”, την επόμενη της δολοφονίας του τυνήσιου αντιφρονούντα Τσόκρι Μπελαϊντ στις 6 Φεβρουαρίου στην Τύνιδα.

Στη γαλλική αντιπροσωπεία θα μετάσχουν επίσης 40 διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών. Είκοσι συμφωνίες και συμβάσεις συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν κυρίως στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών στην περιοχή της Τύνιδας ή της επαγγελματικής κατάρτισης στελεχών της τυνησιακής κυβέρνησης. Στην αντιπροσωπεία θα μετάσχει και ο σκηνοθέτης Αμπντελατίφ Κεσίσε, που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών 2013 και η Σουχάιρ Μπελχάσεν, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να υπενθυμίσει δημόσια τη σημασία που προσδίδει η Γαλλία στον “σεβασμό των ατομικών ελευθεριών παγκοσμίως”, διευκρινίζει το περιβάλλον του “αλλά χωρίς να αναμιγνύεται με κανένα τρόπο στις υποθέσεις της τυνησιακής δικαιοσύνης”.

Παραμονή του ταξιδιού του, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν από τον Ολάντ να ταχθεί υπέρ ενός “δημοκρατικού συστήματος που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα” στην Τυνησία. Οι οργανώσεις αυτές επικαλούνται σειρά από καταδίκες όπως αυτή του ράπερ Weld El 15. Ο τελευταίος καταδικάστηκε από πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε δύο χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή με την κατηγορία ότι ένα τραγούδι του αποτελεί προσβολή για την αστυνομία. Η ποινή του ωστόσο μειώθηκε σε έξι μήνες με αναστολή την Τρίτη στο εφετείο.

Τρεις ακτιβίστριες της φεμινιστικής οργάνωσης Femen προσπάθησαν την Τετάρτη να διαδηλώσουν γυμνόστηθες έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την τυνήσια ακτιβίστρια Αμινα Σμπουί, παραμονή της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στην Τύνιδα. Η Σμπουί έχει προφυλακιστεί στην Τυνησία εν αναμονή της έκδοσης απόφασης στην οποία μπορεί να της απαγγέλλεται κατηγορία ότι ζωγράφισε σε τοίχο κοιμητηρίου στην περιοχή Καϊρουάν (150 χλμ. νότια της Τύνιδας) τη λέξη FEMEN σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια συγκέντρωση του σαλαφιστικού κινήματος.

Ο Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ότι η Γαλλία, πρώτη χορηγός δημόσιας βοήθειας στην Τυνησία, θα διατηρήσει το 2014 την βοήθειά της που ανέρχεται σε σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα ξεκινήσει διαδικασία ανταλλαγής του τυνησιακού χρέους από την πλευρά της (σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ) για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.

Σχετικά άρθρα