Σοβαρό κενό ασφαλείας στο Android

Ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στο Android, μπορεί να καταστήσει ευάλωτες ως και το 99% των συσκευών που το ενσωματώνουν, μετατρέποντάς τις σε “ζόμπι”, υπό τον έλεγχο κυβερνοεγκληματιών.

Η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφαλείας Bluebox Security ανακάλυψε το συγκεκριμένο πρόβλημα και όπως αναφέρει, θεωρητικά σχεδόν κάθε συσκευή με Android (smartphone και tablet) από την έκδοση 1.6 μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχο των hacker, εφόσον εγκατασταθεί σε αυτή το κατάλληλο malware εν αγνοία βεβαίως του χρήστη, μέσω εφαρμογών που δείχνουν έμπιστες.

Εάν αυτό συμβεί, οι εγκληματίες μπορούν να αντλούν πληροφορίες από τη συσκευή και να ελέγχουν λειτουργίες της, όπως τα γραπτά μηνύματα και οι κλήσεις.

Από τη στιγμή που οι εγκεκριμένες εφαρμογές αποκτούν πρόσβαση στο ίδιο το λειτουργικό και τις λειτουργίες των συσκευών ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, και από τη στιγμή που τα apps στο Play store, το επίσημο κατάστημα της Google είναι ελεγμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται σε dowloads από άλλα app stores, κυρίως ασιατικά, στα οποία κατά περιόδους εντοπίζονται επικίνδυνα malware.

H βασική ανησυχία των ερευνητών, είναι πως το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μείνει άλυτο σε συσκευές με παλαιότερες εκδόσεις του Android που δεν αναβαθμίζονται, αφού οι νεότερες διορθώνονται με ανανεώσεις του λειτουργικού.

Πηγή:e-pcmag.gr

Σχετικά άρθρα