H ΔΗΜΑΡ για τη μεταφορά της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ

Ανακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ για τη μεταφορά της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ.:

Η πρόταση για μεταφορά της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ και μάλιστα ερήμην των φορέων της αυτοδιοίκησης, εντάσσεται, εκτός των άλλων, και σε μια κλιμακούμενη προσπάθεια απαξίωσης και αποδυνάμωσης του θεσμού.

Η Δημοτική Αστυνομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ομαλή λειτουργία των πόλεων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι υπηρεσίες που παρέχει, όπως ο έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας για τη λειτουργία των καταστημάτων και των λαϊκών αγορών, η υπαίθρια διαφήμιση, η παράνομη στάθμευση, το παραεμπόριο, η προστασία των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται από το κεντρικό κράτος.

Η επιστροφή των αρμοδιοτήτων από την αυτοδιοίκηση στην κεντρική διοίκηση είναι αναχρονιστική και αντίκειται στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα την καθημερινότητα του πολίτη και κάθε προσπάθεια αφαίρεσης αρμοδιοτήτων δεν συνάδει με τις αρχές της Ε.Ε και του σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα