Φοβάται την «κακή λύση» ο Χριστόφιας

Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υπέδειξε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην κυβέρνησή του ότι οφείλει να παραμείνει προσηλωμένη στις διαχρονικές θέσεις για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας, δίχως διαιτησία και χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι “σοβαρό ολίσθημα η αλλαγή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων καθώς και ο διορισμός συνομιλητή”.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι θετική η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη να προωθήσει την πρόταση για απόδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της σε συνδυασμό με άνοιγμα του λιμανιού με εποπτεία του ΟΗΕ και της ΕΕ, και ταυτόχρονο άνοιγμα κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

“Αυτή η πρόταση, την οποία εμείς είχαμε περιλάβει στο γνωστό τρίπτυχο προτάσεων, είχε τότε αποσπάσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, θέτοντας μας ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την τουρκική πλευρά”, είπε ο κ. Χριστόφιας.

Μετά τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τη δεινή οικονομική κατάσταση μεγάλωσε, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, “ο κίνδυνος να γίνει προσπάθεια επιβολής μιας κακής λύσης στο Κυπριακό

Σχετικά άρθρα