Υπέρ ενός "υπουργού Οικονομικών" της ευρωζώνης

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί τάχθηκε σήμερα υπέρ της ανάδειξης ενός “υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης”, ο οποίος θα προεδρεύει του Eurogroup και θα είναι επίσης επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.

“Η ευρωζώνη πρέπει να είναι πολύ πιο ορατή, να μην βλέπουμε 17 υπουργούς που συνεδριάζουν νύκτα”, εξήγησε ο Μοσκοβισί, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου Οικονομικές Συναντήσεις που διεξάγεται στην Εξ-αν-Προβάνς (νοτιοανατολική Γαλλία).

Υπενθυμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανανεωθεί το 2014, μετά τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να “επωφεληθεί” από τις ημερομηνίες αυτές για να πραγματοποιήσει αυτή τη μεταρρύθμιση στη διακυβέρνησή της.

“Το θέμα που τίθεται είναι αν αυτός ο υπουργός πρέπει να είναι αποκλειστικά ο πρόεδρος του Eurogroup ή αν πρέπει να είναι επίσης ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις”, συνέχισε ο υπουργός, εκφράζοντας την προτίμησή του για τη δεύτερη πρόταση. “Πιστεύω πως έτσι δημιουργείται μια ισχυρή συνέργεια”, σχολίασε.

Ο Μοσκοβισί επανέλαβε εξάλλου πως επιθυμεί η ευρωζώνη να αποκτήσει το δικό της προϋπολογισμό. Τάχθηκε επίσης και πάλι υπέρ της δημιουργίας “μιας επιτροπής, μιας βουλής” της ευρωζώνης στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “η οποία να μπορεί να νομοθετεί αναφορικά με τις υποθέσεις κοινού συμφέροντος στην ευρωζώνη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα