Σοβαρές οι παρενέργειες της περιττής χορήγησης αντιβιοτικών

Σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό, ακόμη και καταστροφή των κυττάρων μπορεί να προκαλέσει η απερίσκεπτη χορήγηση αντιβιοτικών, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι ουσίες σιπροφλοξασίνη, αμπικιλλίνη και καναμυκίνη δεν είναι ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν χορηγούνται για θεραπεία διάρκειας άνω των τεσσάρων ημερών, καθώς προκαλούν δυσλειτουργίες στα μιτοχόνδρια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ουσίες αυτές δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα όταν η θεραπεία δεν ξεπερνά το χρονικό διάστημα των έξι ωρών.

Όπως αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Jim Collins, τα κλινικά επίπεδα των αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες που οδηγεί στην καταστροφή του DNA, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων στα ανθρώπινα κύτταρα.

Επίσης, η έκθεση τονίζει ότι οι γιατροί συχνά χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς να το σκεφτούν πολύ, επειδή νομίζουν ότι ο υγιής ιστός του οργανισμού θα παραμείνει ανέπαφος. Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια, οι βλαβερές επιδράσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα, από τενοντίτιδα και διάρροια μέχρι μείωση της ακοής και κακή νεφρική λειτουργία.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι τα παραπάνω προκαλούνται επειδή τα αντιβιοτικά ενισχύουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί την παραγωγή αντιδραστικών μορίων οξυγόνου από τα κύτταρα, που καταστρέφουν την κυτταρική μεμβράνη, αλλά και το DNA ενζύμων και βακτηρίων.

Για τον λόγο αυτόν, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και όχι επειδή είναι η εύκολη λύση ή επειδή το ζητούν οι ασθενείς. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα