Δημόσια επανεμφάνιση του Σαρκοζί

Ο τέως πρόεδρος της δημοκρατίας της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έκανε χθες την πρώτη πολιτική δημόσια εμφάνιση αφότου απώλεσε την εξουσία, καλώντας τους εκατοντάδες εκλεγμένους και ιδίως τους βουλευτές της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του κόμματός του, να συνδράμουν οικονομικά ώστε αυτό να αποφύγει την πτώχευση.

Ο Σαρκοζί, που επευφημήθηκε από ένα πλήθος υποστηρικτών του όταν έφθασε στα κεντρικά γραφεία του UMP, κάλεσε να υπάρξουν δωρεές προς ενίσχυση του κόμματος, αφού το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφάνθηκε πως αυτό υπερέβη το καθορισμένο όριο για τις προεκλογικές δαπάνες κατά την αποτυχημένη εκστρατεία του για την επανεκλογή του τέως προέδρου και ότι το κόμμα πρέπει να επιστρέψει 11 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ως ενίσχυση.

Αν και ο Σαρκοζί διέψευσε ότι η εμφάνισή του αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επάνοδό του στην ενεργό πολιτική, ο τέως πρόεδρος δεν κρύβει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2017 και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50% εκ των υποστηρικτών του UMP θέλει να το πράξει.

Πολλοί στη γαλλική δεξιά θεωρούν τον Σαρκοζί τον μόνο που μπορεί να επανενώσει το κόμμα που έχει διχαστεί σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ένα με σκληρή στάση όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης κι ένα πιο μετριοπαθές, μετά την ήττα του ιδίου τον Μάιο του 2012 από το Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα