Αίγυπτος: Χρονοδιάγραμμα για τις βουλευτικές εκλογές

Η νέα ηγεσία της Αιγύπτου δεσμεύθηκε τη νύκτα ότι οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν το αργότερον μέχρι τις αρχές του 2014, λίγες ώρες μετά τον θάνατο περισσότερων των 50 ανθρώπων έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο προσωρινός πρόεδρος Αντλι Μανσούρ ανακοίνωσε τη νύκτα ότι η οργάνωση των βουλευτικών εκλογών θα αρχίσει πριν από το τέλος του 2014, επανεκκινώντας τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης, παρά την ακινησία στην οποία έχουν περιέλθει οι διαβουλεύσεις για τον διορισμό μεταβατικού πρωθυπουργού και τον σχηματισμό κυβέρνησης απουσία συναίνεσης.

Το συνταγματικό διάταγμα, το οποίο μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mena, προβλέπει την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας πριν από το τέλος του 2013 και την ολοκληρωσή της πριν από τις αρχές του φεβρουαρίου 2014. Στη συνέχεια θα ανακοινωθεί ο χρόνος διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Και πριν από αυτό , ένα νέο Σύνταγμα θα τεθεί προς έγκρισιν με δημοψήφισμα.

Προηγουμένως, ο Αντλι Μανσούρ έδωσε εντολή για την έναρξη έρευνας για τις βιαιότητες που προκάλεσαν χθες τα ξημερώματα στο Κάιρο τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό 435, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών, που δεν διευκρινίζουν εάν τα θύματα προέρχονται αποκλειστικά από τις τάξεις των ισλαμιστών διαδηλωτών.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο που περιλαμβάνει 42 ονόματα υποστηρικτών της που σκοτώθηκαν χθες έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ενώ η αστυνομία και ο στρατός έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς από τις τάξεις τους.

Τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα όξυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα της ακραίας έντασης που επικρατεί στην Αίγυπτο από την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου έπειτα από τεράστιες διαδηλώσεις που ζητούσαν την αποχώρησή του από την εξουσία.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την πρόσκληση στη βία που απηύθυνε η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ζήτησε από τον στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στον υψηλότερο βαθμό, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι δεν προτίθεται να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς τον αιγυπτιακό στρατό.

Ο στρατός προειδοποίησε τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ότι “καμία απειλή επί της εθνικής ασφαλείας” δεν θα γίνει ανεκτή.

Η υψηλότερη αρχή του σουνιτικού ισλάμ στη χώρα, ο ιμάμης του αλ-Αζχαρ σεΐχης Αχμεντ αλ-Τάγεμπ, ο οποίος έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι και την εφαρμογή του οδικού χάρτη του αιγυπτιακού στρατού, ανακοίνωσε χθες ότι “επιφυλάσσεται”, όσο συνεχίζονται οι βιαιότητες και ζήτησε από όλες τις πλευρές “να αναλάβουν τις ευθύνες τους” για να αποφευχθεί η διολίσθηση της χώρας προς τον εμφύλιο πόλεμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα