Συρία: Νέα ηγετική ομάδα για το κυβερνών Μπάαθ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ -Ασαντ απομάκρυνε χθες το σύνολο των μελών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, ανάμεσά τους και τον αντιπρόεδρο της χώρας Φαρούκ αλ Σάρα, ενώ η συριακή αντιπολίτευση, που δοκιμάζεται στο πολεμικό μέτωπο της πόλης Χομς, αποφάσισε να αποχωρισθεί τον προσωρινό πρωθυπουργό της.

“Τα μέλη της εθνικής διοίκησης ανανεώθηκαν”, ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του κόμματος Μπάαθ, όπου δημοσιεύονται τα ονόματα των 16 μελών της νέας ηγεσίας, ανάμεσά τους και του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η κεντρική επιτροπή απομάκρυνε τον βετεράνο Φαρούκ αλ-Σάρα, ο οποίος είναι αντίθετος με την πολιτική του επικεφαλής του συριακού καθεστώτος.

Ο πρωθυπουργός του συριακού καθεστώτος Ουαέλ αλ-Χαλάκι, καθώς και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζιχάντ Λάχαμ έλαβαν θέσεις στη νέα ηγεσία του Μπάαθ.

Ο επί 22 χρόνια επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Φαρούκ αλ-Σάρα, ο οποίος είχε ταχθεί στο τέλος του 2012 υπέρ της εξεύρεσης λύσης στη συριακή κρίση μέσω διαπραγματεύσεων, διατηρεί τη θέση του αντιπροέδρου, την οποία κατέχει από το 2006. Ο Φαρούκ αλ-Σάρα έχει αναφερθεί ως πιθανόν αντικαταστάτης του Μπασάρ αλ-Ασαντ σε περίπτωση συμφωνίας για εφαρμογή διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Μπασάμ Αμπού Αμπντάλα, διευθυντή του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Δαμασκού, οι εκκαθαρίσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των επικρίσεων που προέρχονται από τη βάση του Μπάαθ για τις κακές επιδόσεις της ηγεσίας του κόμματος πριν και κατά τη διάρκεια της συριακής σύρραξης.

Το Μπάαθ βρίσκεται στην εξουσία στη Συρία από τις 8 Μαρτίου 1963. Αν και από το 2012 δεν είναι το κόμμα “που ηγείται της κοινωνίας”, παραμένει το μοναδικό ισχυρό κόμμα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο Γάσαν Χίτο, σκιώδης πρωθυπουργός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης της αντιπολίτευσης, τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Κωνσταντινούπολης.

Με ανακοίνωσή του o Εθνικός Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης έκανε δεκτή την παραίτηση και ανακοίνωσε ότι δέχεται την υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Η παραίτηση του σκιώδους πρωθυπουργού έρχεται δέκα ημέρες μετά τον διορισμό του Αχμεντ Ασι Ζάρμπα στην ηγεσία του συνασπισμού, μόλις πριν από την έναρξη του ραμαζανιού και σε μία κρίσιμη στιγμή για τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Ζάρμπα θεωρείται προσκείμενος στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Χίτο, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Κατάρ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν του διορισμού του στη θέση του πρωθυπουργού.

Οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στην πόλη Χομς, εφαρμόζοντας την τακτική της καμένης γης. Η πόλη αποτελεί μετά το αλ-Κουσέιρ, έναν ακόμη στρατηγικής σημασίας κόμβο στον άξονα που ενώνει τη Δαμασκό με τα αλαουιτικά και υπό καθεστωτικό έλεγχο συριακά παράλια μέχρι τη Λαττάκεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα