Ανταρκτική: 3.500 οργανισμούς φιλοξενεί η λίμνη Βοστόκ

Χιλιάδες διαφορετικούς μικροοργανισμούς, ακόμα και ψάρια, ενδέχεται να φιλοξενεί η Λίμνη Βοστόκ, η μεγαλύτερη και βαθύτερη υπόγεια λίμνη της Ανταρκτικής, σύμφωνα με έρευνα τουΠανεπιστημίου Μπόουλινγκ Γκριν στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδικότερα, μετά από δυο χρόνια αναλύσεωναλληλουχιών DNA σε δείγματα πάγου, προέκυψε ότι η Λίμνη Βοστόκ περιέχει ποικίλα μικρόβια καθώς και πολυκυτταρικούς οργανισμούς.

Μάλιστα στα δείγματα αναγνωρίστηκαν περισσότερες από 3.500 αλληλουχίες DNA, το 95%των οποίων συνδέεται με τύπους βακτηρίων.

Το υπόλοιπο 5% των δειγμάτων περιείχε στοιχεία που συνδέονται με ακόμα πιο περίπλοκους οργανισμούς όπως ευκαρυώτες ή αρχαία βακτήρια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης αλληλουχίες παρόμοιες με διάφορους τύπους μυκήτων, αρθροπόδων και μαλακίων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι η λίμνη ενδεχομένως να φιλοξενεί ακόμα και ψάρια, γιατί στα δείγματα εντόπισαν βακτήρια που ζουν στα έντερα ψαριών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σκοτεινά νερά της λίμνης, που αποκόπηκε από τον εξωτερικό κόσμο πριν 15 εκατομμύρια χρόνια κάτω από 3.700 μέτρα πάγου, μπορούν να μας δώσουν μια εικόνα για το πώς ήταν ο πλανήτης πριν την Εποχή των Παγετώνων.

Εκτιμάται ότι η υπόγεια λίμνη Βοστόκ, σε απόσταση 1.280 χλμ. από το Νότιο Πόλο, πριν 35 εκατομμύρια χρόνια, όταν το κλίμα ήταν θερμότερο, βρισκόταν στην επιφάνεια του εδάφους, στον ανοιχτό αέρα, και ήταν περικυκλωμένη από δάση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκείνη την περίοδο η λίμνη φιλοξενούσε περίπλοκους οργανισμούς, οι οποίοι πριν 15 εκατομμύρια χρόνια σφραγίστηκαν κάτω από παχιά στρώματα πάγου.

Παραδόξως η λίμνη φαίνεται να διατηρεί σήμερα ορισμένους από αυτούς τους οργανισμούς, οι οποίοι κατάφεραν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Αρκετές από τις αλληλουχίες DNA που αναγνωρίστηκαν στη λίμνη είναι παρόμοιες με τους οργανισμούς που ζουν σε υδροθερμικές πηγές σε μεγάλα βάθη στους ωκεανούς, κάτι που οδηγεί τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ίσως υπάρχουν αντίστοιχες πηγές στον πυθμένα της παγωμένης λίμνης.

Σημειώνεται ότι οι υδροθερμικές πηγές παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τους οργανισμούς.

Στο πλαίσιο προηγούμενης έρευνας Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν σε δείγματα της λίμνης έναν συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων, ωστόσο αργότερα υποστήριξαν ότι τα βακτήρια ήταν αποτέλεσμα μόλυνσης.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα