Νέο οπτικό-ατομικό ρολόι ύψιστης ακριβείας

Το δευτερόλεπτο που μετράμε σήμερα, μπορεί να μην είναι ίδιο με εκείνο που θα μετράμε στο μέλλον, καθώς οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα νέο οπτικό-ατομικό ρολόι μετράει τον χρόνο με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και από τα συμβατικά ατομικά ρολόγια. Το νέο ρολόι χάνει μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 300 εκατομμύρια χρόνια, ενώ το ατομικό ρολόι καισίου χάνει ένα δευτερόλεπτο ανά 100 εκατομμύρια χρόνια, συνεπώς το νέο ρολόι έχει τριπλάσια ακρίβεια.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον δρα Ζερόμ Λοντεβίκ του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC και το “Nature”, δημιούργησαν μια συσκευή μέτρησης του χρόνου, η οποία, με τη βοήθεια των ακτίνων λέιζερ, επιτρέπει την κατανομή του χρόνου σε ακόμα μικρότερα διαστήματα, συνεπώς καθιστά εφικτή την ακριβέστερη μέτρησή του.

Στο παρελθόν η μέτρηση του χρόνου βασιζόταν στην περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της (μια πλήρης περιστροφή είναι μια μέρα). Όμως επειδή ο πλανήτης μας εμφανίζει διαχρονικά μια αστάθεια στον άξονα της περιστροφής του, μερικές μέρες μπορεί να είναι μικρότερες από άλλες.

Η δημιουργία το 1955 των ατομικών ρολογιών, που μετρούν τον χρόνο με βάση τις “ταλαντώσεις

Σχετικά άρθρα