Αυστραλία: Δημοψήφισμα για την αναγνώριση των Αβοριγίνων

Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας δεσμεύτηκε σήμερα να οργανώσει δημοψήφισμα για την αναγνώριση των Αβοριγίνων από το Σύνταγμα εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Η προκάτοχός του Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία ηττήθηκε σε εσωκομματική ψηφοφορία για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος στις 26 Ιουνίου, είχε αρνηθεί να οργανώσει δημοψήφισμα επικαλούμενη την απροθυμία της κοινής γνώμης.

Ομως, ο Κέβιν Ραντ, σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της 50ής επετείου του κινήματος αναγνώρισης των δικαιωμάτων των Αβοριγίνων, τόνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τους Αυστραλούς.

“Γι’ αυτό ως πρωθυπουργός θα ήθελα να τεθεί το θέμα αυτό στους Αυστραλούς με δημοψήφισμα εντός της διετίας που θα ακολουθήσει την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου”, τόνισε ο Ραντ.

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές αναμένεται να έχουν διεξαχθεί ως το Νοέμβριο.Ο Ραντ πρόσθεσε ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και με τον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος Τόνι ‘Αλμποτ για τη σύνταξη του ερωτήματος που θα τεθεί στο δημοψήφισμα.

Οποιαδήποτε τροποποίηση του αυστραλιανού Συντάματος τίθεται σε δημοψήφισμα.

Ο Ραντ, ως πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος, ήταν ο πρώτος, το Φεβρουάριο του 2008, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τους Αβορίγινες για την κακομεταχείριση που έχουν υποστεί. Το αυστραλιανό Κοινοβούλιο αναγνώρισε επισήμως εφέτος ότι οι Αβορίγινες ήσαν οι πρώτοι κάτοικοι της Αυστραλίας.

Κατά την πρώτη άφιξη των ευρωπαίων εποίκων στην Αυστραλία το 1788, οι Αβορίγινες ήταν περίπου ένα εκατομμύριο. Σήμερα δεν ξεπερνούν τους 470.000 στο σύνολο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα