Η ατμοσφαιρική ρύπανση κόβει 5,5 χρόνια ζωής

Το προσδόκιμο ζωής είναι 5,5 χρόνια μικρότερο στο βορά της Κίνας σε σχέση με το νότο λόγω της εκτεταμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα στην οποία μελετήθηκαν στοιχεία μιας ολόκληρης εικοσαετίας.

Η έρευνα μελέτησε τα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα σε 90 κινεζικές πόλεις από το 1981 έως το 2000 και τα συνέκρινε με τα στοιχεία για τη θνησιμότητα από το 1991 έως το 2000.

Παλαιότερες μελέτες είχαν καταγράψει τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υγείας. Αλλά η συγκεκριμένη έρευνα και η ακρίβειά της, όπως επισημαίνουν οι Los Angeles Times, μπορεί να δώσει ένα επιχείρημα καθώς εντείνεται η συζήτηση για το πόσα η Κίνα θυσίασε στο βωμό της επίτευξης γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τις επιπτώσεις της καύσης άνθρακα στην ποιότητα του αέρα σε παλαιότερη εποχή και συνέκριναν δύο ομάδες ανθρώπων από τις δύο πλευρές του ποταμού Huai. Στη μία η καύση ήταν εκτεταμένη, στην άλλη περιορισμένη.

Στη βόρεια πλευρά τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ήταν δηλαδή 55% υψηλότερα σε σχέση με το νότο. Το προσδόκιμο ζωής ήταν 5,5 χρόνια χαμηλότερο στο βορά και η διαφορά αυτή αποδίδεται σε θανάτους που συνδέονται με το καρδιοαναπνευστικό.

Με βάση το μοντέλο αυτό, οι ερευνητές υπολόγισαν πως μισό δισεκατομμύριο κάτοικοι της βόρειας Κίνας τη δεκαετία του ’90 έχασαν συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια από τις ζωές τους.

“Είναι μια τεράστια απώλεια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα βλάπτει την υγεία των ανθρώπων πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο έδειχναν παλαιότερες έρευνες

Σχετικά άρθρα