Υπό απειλή η κυβέρνηση Γιούνκερ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εδώ και 18 χρόνια, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια τιμωρητική ψηφοφορία στη βουλή σχετικά με μια έκθεση που τον κατηγορεί για την ευθύνη του στη διαχείριση του συστήματος πληροφοριών, η οποία μπορεί να προκαλέσει την παραίτησή του και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.

Ως παλαίμαχος της πολιτικής, ο 58χρονος Γιούνκερ δεν έχει αποκαλύψει τίποτε για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Όμως το πιθανότερο φαίνεται πως είναι να ανακοινώσει την παραίτησή του από την κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο χριστιανικό κοινωνικό κόμμα του και το σοσιαλιστικό κόμμα μετά την αποχώρηση του τελευταίου από το συνασπισμό.

Πρύτανης των ευρωπαίων ηγετών, μέλος κυβερνήσεων χωρίς διακοπή εδώ και πάνω από 30 χρόνια, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι θύμα της φθοράς της εξουσίας, καθώς κατηγορείται ότι παραμέλησε τη μικρή χώρα του προς όφελος της Ευρώπης και άφησε έτσι να αναπτυχθούν σκάνδαλα και ένα νοσηρό κλίμα στο Μεγάλο Δουκάτο.

Αν παραιτηθεί, το ζήτημα της διαδοχής του παραμένει ανοικτό. Για πολλούς, ο Γιούνκερ, ο οποίος παραμένει πολύ δημοφιλής, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, θα πρέπει να επιχειρήσει να διαδεχθεί ο ίδιος τον εαυτό του μπαίνοντας τον Οκτώβριο επικεφαλής των χριστιανοκοινωνιστών, του κύριου πολιτικού σχηματισμού της χώρας.

Αναφέρονται όμως και άλλα ονόματα, ιδιαίτερα αυτό της Βιβιάν Ρέντινγκ, παλιάς αντιπάλου του Γιούνκερ στους κόλπους του κόμματός του και “εξορισμένης” εδώ και σχεδόν 15 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όπου είναι σήμερα αρμόδια για τη Δικαιοσύνη.

Από τις 15:00 και επί δύο ώρες, ο Γιούνκερ δίνει εξηγήσεις στη βουλή πριν τεθεί σε ψηφοφορία η έκθεση της κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής για την υπηρεσία πληροφοριών (SREL), στην οποία επισημαίνεται σαφώς η ευθύνη του πρωθυπουργού.

Μια κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2012 μετά την αποκάλυψη μιας υποκλοπής που είχε γίνει από τον πρώην αρχηγό της SREL στη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον πρωθυπουργό στο γραφείο αυτού του τελευταίου. Η SREL, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού, καταγγέλλεται επίσης για παρατυπίες και καταχρήσεις στην περίοδο από το 2004 ως το 2009.

“Η ερευνητική επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. πρωθυπουργός, ως ιεραρχικός προϊστάμενος της υπηρεσίας πληροφοριών, όχι μόνο δεν είχε τον έλεγχο της υπηρεσίας του, αλλά επιπλέον παρέλειπε υπερβολικά συχνά να ενημερώνει την επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακόμη και την εισαγγελία για τις παρατυπίες και τις παρανομίες των επιχειρήσεων που αναλάμβανε η υπηρεσία”, υποστηρίζεται στην έκθεση.

“Η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού είναι αδιαμφισβήτητη”, καταλήγει η έκθεση.

Την περασμένη Παρασκευή, σε μια συνάντησή του με μαθητές Λυκείων, ο Γιούνκερ είπε πως κάνει “μια από τις τελευταίες πολιτικές πράξεις” της θητείας του, η οποία λήγει το Μάιο του 2014.

Οι σοσιαλιστές περιμένουν συνεπώς να δουν ποια θα είναι η στάση του Γιούνκερ πριν καθορίσουν τη δική τους θέση: είτε συνέχιση του συνασπισμού με τους χριστιανοκοινωνιστές είτε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στις 20 Οκτωβρίου, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άλεξ Μπόντρι δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Λουξεμπούργκερ Βορτ” πως περιμένει “μια ισχυρή χειρονομία” από την πλευρά του. Δήλωσε πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προβεί “σε ένα ξεκάθαρο mea culpa”, προσθέτοντας πως αυτός ο τελευταίος “προτίμησε μια άλλη επιλογή”. “Όταν πιστεύουμε πως είμαστε αλάθητοι, είναι δύσκολο να παραδεχθούμε ότι κάναμε λάθη”, δήλωσε.

Οι δύο κύριοι σχηματισμοί της αντιπολίτευσης, το Φιλελεύθερο Κόμμα και οι Πράσινοι, ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση μομφής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα