Η δουλειά τη νύχτα μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών

Η εργασία σε νυχτερινή βάρδια μπορεί να υπονομεύει τη γονιμότητα των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δείχνει ότι η δουλειά το βράδυ αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, έδειξε επίσης πως κάθε ακατάστατο ωράριο εργασίας συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αποβολής, ακανόνιστων εμμήνων ρύσεων και υπογονιμότητας, σε σύγκριση με το σταθερό ωράριο 9-5.

Οι εργαζόμενες σε βάρδιες, λ.χ., έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπογόνιμες, δηλαδή να μην κατορθώσουν να συλλάβουν έπειτα από έναν χρόνο συστηματικών προσπαθειών.

Αντίστοιχα, κάθε ωράριο πλην του σταθερού πρωινού οκταώρου, φάνηκε να αυξάνει κατά 20% τις πιθανότητες ακατάστατου έμμηνου κύκλου, ενώ οι αποβολές αυξάνονταν κατά 33%.

Ειδικά οι γυναίκες που εργάζονται μόνο νύχτα, έχουν κατά 80% περισσότερες πιθανότητες να μην μείνουν έγκυοι με φυσικό τρόπο.

Πάντως οι ερευνητές, που βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε περισσότερες από 100.000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, έσπευσαν να επισημάνουν πως δεν πρέπει οι γυναίκες να αλλάξουν ωράριο εργασίας έως ότου επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους και από άλλες μελέτες.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRA).

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντεν Στόουκερ, από το Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης & Υγείας του πανεπιστημίου, τα αναπαραγωγικά προβλήματα από την εργασία σε βάρδιες πιθανώς οφείλονται στον αποσυντονισμό του βιολογικού ρολογιού.

Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει βασικές λειτουργίες, όπως η ορμονική παραγωγή, η σωματική θερμοκρασία, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.

Οι ερευνητές συνδύασαν στοιχεία από δεκάδες μελέτες των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες είχαν εξετάσει τυχόν συσχετίσεις ανάμεσα στην εργασία σε βάρδιες και την γυναικεία γονιμότητα. Όλα τα στοιχεία τους αφορούν την ικανότητα σύλληψης με φυσικό τρόπο και όχι με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα