Ράσμουσεν: Θα συνεχίσουμε την αποστολή μας στο Κόσοβο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν με αφορμή την επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας των Δυνάμεων Ασφάλειας του Κοσόβου (KBS), εκτίμησε ότι το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων είναι ο διάλογος και η συμφιλίωση.

Ο κ. Ράσμουσεν κάλεσε τα μέλη όλων των κοινοτήτων στο Κόσοβο να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στις Δυνάμεις Ασφάλειας του Κοσόβου ώστε να διασφαλιστεί η πολυεθνική και αντιπροσωπευτική σύνθεσή τους.

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι οι Δυνάμεις Ασφάλειας του Κοσόβου έχουν επιτύχει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα και είναι σε θέση να εκπληρώσουν αποστολές στο πλαίσιο της εντολής τους σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσόβου παραμένουν ό,τι ήταν πάντα, ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν διευκρινίζοντας ότι έχουν αποστολή την υλοποίηση επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και στήριξης των αρχών στην αντιμετώπιση έκτακτων κινδύνων και άλλων περιστατικών επείγουσας ανάγκης.

Το ΝΑΤΟ, όπως ανήγγειλε, θα συνεχίσει να παράσχει στήριξη και συμβουλές μέσω της ειδικής ομάδας σύνδεσης.

Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι η αποστολή της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) παραμένει αμετάβλητη, δηλαδή αφορά τη διαφύλαξη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες και τις κοινότητες στο Κόσοβο.

“Εμείς θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την αποστολή μας σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ”, τόνισε.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα εκτίμησε ότι οι Δυνάμεις Ασφάλειας του Κοσόβου “συνενώνουν τις φιλοδοξίες για τη δημιουργία πλήρους υποδομής ασφάλειας σε συνάρτηση με τις ανάγκες του Κοσόβου και ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η αποστολή των Δυνάμεων Ασφάλειας του Κοσόβου παραμένει ίδια, όσο η KFOR παραμένει στο Κόσοβο για να διασφαλίζει την ειρήνη, είπε ο κ. Θάτσι.

Ο υπουργός Άμυνας του Κοσόβου, Αγκίμ Τσέκου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου είπε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ αποτελεί διεθνή αναγνώριση και ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία βλέπει τις Δυνάμεις Ασφάλειας του Κοσόβου ως θεσμό εμπιστοσύνης και σύμμαχο.

Ο κ. Τσέκου απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση δήλωσε ότι “για το μετασχηματισμό των Δυνάμεων Ασφάλειας του Κοσόβου σε στρατό του Κοσόβου πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα, κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο και ανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους θα γνωστοποιηθεί πώς θα λειτουργεί στο εξής ο τομέας ασφάλειας στο Κόσοβο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα