Έρευνα στην Τουρκία για την πτώση της λίρας

Η Τουρκία ξεκίνησε ευρεία έρευνα για συναλλαγές που έγιναν στην αγορά συναλλάγματος, σε μία κίνηση που κατά τους αναλυτές μπορεί να παγώσει τις ξένες επενδύσεις, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία της και να στηρίξει τη λίρα στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη εκ νέου την Τετάρτη στην αγορά συναλλάγματος ώστε να στηρίξει τη λίρα. Παρόλα αυτά, το τουρκικό νόμισμα αποδυναμώθηκε περαιτέρω στις 1,96 TL έναντι του δολαρίου.

Οι εποπτικές αρχές δηλώνουν ότι η έρευνα για τα τεκταινόμενα στην αγορά συναλλάγματος αποτελεί ρουτίνα. Οι Financial Times όμως, επικαλούνται παράγοντες της αγοράς που αναφέρουν ότι η έρευνα πηγαίνει σε βάθος εξετάζοντας την κάθε λεπτομέρεια ενώ στόχος είναι να εξακριβωθεί ποιοι πούλησαν προσφάτως τουρκικές λίρες, αλλά και το μέγεθος των συναλλαγών τους.

Δεύτερη έρευνα έχει ξεκινήσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας για χειραγώγηση της αγοράς με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μη κανονικά επίπεδα αστάθειας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

“Στόχος αυτής της έρευνας είναι να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά μας. Δεν έχουμε καμία άλλη πρόθεση

Σχετικά άρθρα