Την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ θα ζητήσει σήμερα η Κομισιόν

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Μελέτη των υπηρεσιών της Ε.Ε. καταδεικνύει ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τα παράκτια κράτη αν ασκήσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και επεκτείνουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους.

Περιθώριο τζίρου, που σήμερα πάει χαμένος, ύψους 500 δισ. ευρώ έχουν οι χώρες της Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Όπως θα πει σε λίγη ώρα η κοινοτική επίτροπος Μ. Δαμανάκη από το βήμα του briefing της Κομισιόν, τα κέρδη αυτά περνάνε μέσα από την οριοθέτηση των λεγόμενων ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr οι κοινοτικές υπηρεσίες των οποίων προΐσταται η κ. Δαμανάκη έχουν ετοιμάσει αναλυτική έκθεση για τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάσα στον Νότο που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, “η ύπαρξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα μπορούσε να επιτρέψει τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του θαλάσσιου χώρου, και ως εκ τούτου τη βελτίωση των συνθηκών για την εξασφάλιση περαιτέρω οικονομικών επενδύσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι έρευνες για θαλάσσιες πηγές ενέργειας

Σχετικά άρθρα