Η ΓΣΕΒΕΕ κατά της κατάργησης των τεχνικών ειδικοτήτων

Να επανεξετάσει την απόφασή της που αφορά στην κατάργηση των 46 από τις 110 ειδικότητες των επαγγελματικών λυκείων και επαγγελματικών σχολών και να προχωρήσει σε άμεση και δραστική αναβάθμιση της δημόσιας δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης καλεί την κυβέρνηση η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, η δημόσια δευτεροβάθμια τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, τα πολύπαθα επαγγελματικά λύκεια, βρίσκονται από προχθές 9 Ιουλίου 2013 στο επίκεντρο της δημοσιότητας, λόγω της κατάργησης των 46 από τις 110 ειδικότητες των επαγγελματικών λυκείων και επαγγελματικών σχολών.

“Το υπουργείο Παιδείας χωρίς καμιά ουσιαστική τεκμηρίωση, χωρίς πρότερη συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, χωρίς το παραμικρό ίχνος σχεδιασμού καταργεί με μια αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη απόφαση ειδικότητες που λειτουργούν επιτυχώς στα ελληνικά τεχνικά λύκεια εδώ και δεκαετίες” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ.

Ενώ από τη μια μεριά εξαγγέλλονται πανηγυρικά νέες μεταρρυθμίσεις για την υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση, το Σεπτέμβριο του 2013 οι απόφοιτοι Γυμνασίου και μαθητές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος δεν θα μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν σε ειδικότητες των τομέων Υγείας – Πρόνοιας, Γραφικών Τεχνών, Αισθητικής, Κομμωτικής, Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, και Αργυροχρυσοχοΐας. Πρόκειται για ειδικότητες που ενδιέφεραν και απορροφούσαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές πανελλαδικά. Πρόκειται επίσης για ορισμένες ειδικότητες που εκπροσωπούνται σε επαγγελματικό επίπεδο από τη ΓΣΕΒΕΕ και τις κλαδικές Ομοσπονδίες μέλη της.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, το γεγονός ότι ακριβώς την επόμενη μέρα από την κατάργηση των εν λόγω ειδικοτήτων (10/7/2013), το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, σε πανηγυρική εκδήλωση, την επικύρωση της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων κατόχων τίτλων σπουδών για ειδικότητες των ΕΠΑΛ / ΕΠΑΣ, πολλές εκ των οποίων μόλις είχαν καταργηθεί. Έτσι συντελείται το πρωτοφανές: να ρυθμίζονται επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων (απόφαση απολύτως ορθή και διαχρονικό αίτημα όλων των κοινωνικών φορέων) και, την ίδια στιγμή, να καταργούνται ειδικότητες των δημόσιων σχολείων που βγάζουν πολλούς από αυτούς τους απόφοιτους.

“Η απόφαση αυτή εκτός από “ανθρωποθυσία

Σχετικά άρθρα