Φοβούνται διαρροή από την Φουκουσίμα

Πολύ πιθανή θεωρεί πλέον τη διαρροή ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό η ιαπωνική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη μονάδα Νταΐτσι της Φουκουσίμα.

Η Αρχή κάλεσε την διαχειρίστρια εταιρεία της πυρηνικής μονάδας, Tepco να εντοπίσει το σημείο από το οποίο μπορεί να διαρρέει ραδιενεργό καίσιο στον ωκεανό και ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την πλευρά της η Tepco αμφισβητεί τη διαρροή κάνοντας λόγο για μη επαρκή στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα μετρήθηκαν, μεταξύ του κατεστραμμένου αντιδραστήρα 2 της Φουκουσίμα και των θαλασσίων υδάτων κάτω από τη μονάδα, επίπεδα ραδιενεργού Κεσίου-134, 90 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τρεις ημέρες πριν

Ειδικότερα εντοπίστηκε κέσιο-134 σε επίπεδα των 9000 μπεκερέλ ανά λίτρο, 150 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας στην Ιαπωνία. Επίσης, στη Φουκουσίμα μετρήθηκαν υψηλά επίπεδα στροντίου σε μικρή απόσταση από τον ωκεανό.

Τον Απρίλιο, η Tepco ανακοίνωσε ότι δεν έχει πλέον χώρο για την αποθήκευση του νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα και ζήτησε έγκριση για τη διοχέτευση υδάτων χαμηλής περιεκτικότητας σε ραδιενεργά υλικά προς τη θάλασσα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των τοπικών αλιέων.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα