Νιώθεις μελαγχολία το απόγευμα της Κυριακής;

7 τρόποι για να καταπολεμήσεις τη θλίψη της Κυριακής!

Είναι Κυριακή απόγευμα και ξαφνικά αισθάνεσθε άγχος. Η ξεκούραση και η χαρά του Σαββατοκύριακου μοιάζει να σταματά Το μόνο που σκέφτεστε είναι η εβδομάδα που έρχεται. Στο μυαλό σας έρχονται όλα όσα πρέπει να κάνετε μέσα στη βδομάδα και σας πιάνει τρόμος! Νιώθετε αγχωμένοι. Η καλή διάθεση που είχατε από το πρωί αρχίζει να χαλάει… Για άλλη μια φορά. 

Γράφει η ψυχολόγος, Joyce Marter

Κοιτάτε γύρω σας το σπίτι και σας πιάνει ανησυχία ίσως και θυμός αντικρύζοντας την ακαταστασία που μπορεί να άφησαν οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Μπορεί να ψιλοκαβγαδίσετε με τον σύντροφό σας για το ποιος θα κάνει το συμμάζεμα ώστε την αυριανή μέρα όλα να είναι και πάλι στη θέση τους. Φτάνει βράδυ και πέφτετε για ύπνο. Και πάλι δεν μπορείτε να ησυχάσετε. Σκέφτεστε όλα τα δύσκολα που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα… Με λίγα λόγια ζείτε για άλλο ένα σαββατοκύριακο αυτό που πολλοί έχουν αρχίσει να αποκαλούν ως “Sunday Βlues” ή αλλιώς  μελαγχολία, θλίψη της Κυριακής.

Από την εμπειρία μου με τους πελάτες που συναντώ είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Μετά από 20 χρόνια άσκησης επαγγελματικής συμβουλευτικής αυτό που έχω να σας συμβουλεύσω είναι τα εξής.

Αντί να σκέφτεστε όλο το απόγευμα τις δυσκολίες που έρχονται προσπαθήστε να αποκτήσετε έλεγχο της καθημερινότητάς σας. Τι εννοώ; Αν καθίσετε σπίτι το απόγευμα της Κυριακής δοκιμάστε να οργανώσετε το πρόγραμμά σας και τις δραστηριότητες. Καθαρίστε το σπίτι. Μαγειρέψτε ένα δυο εύκολα γεύματα για τις ερχόμενες δυο μέρες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει αρκετά ρούχα και σας φτάνουν για όλες τις εργάσιμες μέρες στο γραφείο. Πεταχτείτε μέχρι το βενζινάδικο και γεμίστε το αμάξι με βενζίνη. Με όλες αυτές τις δραστηριότητες βάζετε τάξη στο χάος που επικρατεί και στο μυαλό σας και νιώθετε ότι είστε σε ετοιμότητα για τη νέα βδομάδα που έρχεται και τις προκλήσεις που θα φέρει.

Ασκηθείτε. Ποτέ μη ξεχνάτε την άσκηση τις Κυριακές. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες το πιο αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό της φύσης. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να έχετε και καλό ύπνο!

Ποτέ μη ξεχνάτε! Οι υγιεινές επιλογές μπορεί να είναι σωτήριες και για τη θλίψη που νιώθουμε την Κυριακή το απόγευμα. Πόσοι από εσάς δεν έχετε σκεφτεί, ας πιο ένα δυο ποτάκια να χαλαρώσω. Και όμως. Το κρασάκι που θα πιείτε την Κυριακή το βράδυ μπορεί να σας «ρίξει» το πρωινό της Δευτέρας. Τι θα λέγατε για ένα ηρεμιστικό βότανο ή μια κούπα τσάι που πραγματικά μπορεί να σας χαλαρώσει από την υπερένταση;

Βρείτε μια ευχάριστη συνήθεια για εσάς και μετατρέψτε τη σε ρουτίνα. Σε ρουτίνα της… Κυριακής! Ένα από τα πράγματα που πραγματικά εγώ προσωπικά απολαμβάνω είναι να διοργανώνω με τους φίλους ή την οικογένειά μου βραδιές με ταινίες… Με αυτό τον τρόπο αποσπώ την προσοχή μου από όλα αυτά που σκέφτομαι αλλά δεν μπορώ να ελέγξω σε εκείνα που πραγματικά μπορώ να ευχαριστηθώ.

Χαλαρώστε και αξιοποιήστε το χρόνο. Τι καλύτερο από το να περάσετε το βράδυ σας με ένα απολαυστικό αφρόλουτρο κάτι  που δεν προλαβαίνετε να κάνετε μέσα στη βδομάδα; Να κάνετε ένα πεντικιούρ; Να ακούσετε τα cd που αγοράσατε αλλά δεν βρήκατε το χρόνο να απολαύσετε; Να διαβάσετε ένα βιβλίο;

Θυμηθείτε. Μην αφήνετε το λάπτοπ ή έγγραφα από τη δουλειά στο χώρο που κοιμάστε ή χαλαρώνετε. Αν βρίσκονται εκεί θα σας θυμίζουν συνέχεια την κουραστική εργασία που σας περιμένει την βδομάδα.

Έχετε μπει στον πειρασμό την Κυριακή το βράδυ να δουλέψετε ένα κομμάτι της εργασίας σας στο σπίτι για να ξαλαφρώσετε τη δύσκολη εδβομάδα που έρχεται; Μεγάλο λάθος. Για πολλούς αυτή είναι η συνταγή που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη κούραση. Το μικρό κομμάτι δουλειάς που επιλέξατε να φέρετε εις πέρας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο και το χειρότερο όλων; Θα σας στρεσάρει ακόμα πιο πολύ.  

Αντιθέτως, αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να κοιτάξετε καλά το ημερολόγιό σας και να οργανώσετε το τι πρέπει να κάνετε μέσα στη βδομάδα. Δεν θα σας πάρει ούτε καν 20 λεπτά. Μετά θα νιώσετε πιο ήρεμοι αν σκεφτείτε ότι όλα θα πάνε καλά, έτσι ακριβώς δηλαδή όπως τα σχεδιάσατε. 

Σχετικά άρθρα