Φτιάξτε ζυμωτό ψωμί με γέμιση από τυρί και πιπεριά!

10 Ιουλίου 2013


 

Ο σεφ, Γιώργος Λέκκας σας παροτρύνει να φτιάξετε το δικό σας ζυμωτό ψωμί με γέμιση από τυρί και πιπεριά και θα το λατρέψετε... 

 


 

Μερίδες 1 φρατζόλα. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι 2 ώρες και για το ψήσιμο χρειάζονται 40 - 55'.

 

 

Υλικά

 

Για την ζύμη

 

3 3/4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον αλεύρι, αν χρειαστεί στο ζύμωμα

3 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

1 1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό (περίπου)

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο

 

Για το μείγμα

 

1 φλιτζάνι τσαγιού μαιντανό ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη

1 κουταλάκι γλυκού βασιλικό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

8 κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, φέτα, παρμεζάνα)

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

 

Για την επικάλυψη

 

2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο λιωμένο

3 κουταλάκια του γλυκού γάλα

3 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο

 

Διαδικασία

 

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα της μαγιάς και αρχίστε να ζυμώνετε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρετε μια ζύμη αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια. Βάλτε την ζύμη σε ένα μπολ. Σκεπάστε τη με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Ανοίξτε την ζύμη με τα χέρια σας σε ένα παχύ φύλλο. Σε ένα μεσαίο μπολ ρίξτε όλα τα υλικά για την γέμιση. Ρίξτε με ένα κουτάλι το μείγμα και απλώστε το στην ζύμη. Διπλώστε την ζύμη σε σχήμα φρατζόλας. Βάλτε την ζύμη με την ένωση προς τα κάτω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε σε 4 διαγώνια κοψίματα στην επιφάνεια της φραντζόλας. Σκεπάστε το με καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορείτε να βάλετε το ταψί στην κουζίνα στους 40-50 C για 30-40΄μέχρι να φουσκώσει. Αλείψτε πολύ απαλά την φραντζόλα με το γάλα και πασπαλίστε με καλαμποκάλευρο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήστε στην προτελευταία σχάρα για 40-55΄ λεπτά μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα. (Το ψωμί θα πρέπει να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπήσεις με το χέρι). Βγάλτε το ψωμί και αλείψτε το με βούτυρο. Έτσι βοηθά το ψωμί δίνοντας λάμψη και επίσης κρατάει την υγρασία και μένει μαλακό, ακόμη και η μυρωδιά του ψωμιού θα είναι ωραία. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ