ΔΕΗ: Το λάθος χαράτσι για κοινόχρηστους χώρους

8 Ιουλίου 2013

Με λάθη ξεκίνησε η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το «χαράτσι» στα ακίνητα για το 2013.

Οπως παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, σε 130.000 περιπτώσεις έχει υπολογιστεί έκτακτο τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ) σε κοινόχρηστους χώρους. Υποστηρίζει, δε, πως έχει δοθεί εντολή ώστε η τακτοποίηση των συγκεκριμένων υποθέσεων να γίνει χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η ΔΕΗ θα σταματήσει την αποστολή των λογαριασμών με ΕΕΤΑ στους κοινόχρηστους χώρους. Ετσι η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 130.000 περιπτώσεων δεν θα επηρεαστεί.

Για όσους έχουν λάβει ήδη λογαριασμό με «ενσωματωμένο» το «χαράτσι», θα γίνει αντιλογισμός (μείωση του ποσού) στον επόμενο λογαριασμό.

«Ετσι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε, ανεξαρτήτως αν εξόφλησαν ή όχι τον λογαριασμό τους. Οσοι, όμως, δεν τον έχουν πληρώσει, μπορούν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό χωρίς το ΕΕΤΑ», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως το ζήτημα δημιουργήθηκε από τη λανθασμένη αναγραφή της απαλλαγής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (λάθος πιστοποιητικό από τους δήμους).

Να υπενθυμίσουμε πως το έκτακτο τέλος ακινήτων για το τρέχον έτος είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με αυτό του 2012. Οι συντελεστές παραμένουν ίδιοι με τους περσινούς και το ποσό το οποίο προκύπτει μειώνεται κατά 15%.

Μετά τη συμφωνία οικονομικού επιτελείου - τρόικας και το φετινό «χαράτσι» θα αποπληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικών τιμών οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους αναπροσαρμόζονται και τα από 3 ευρώ το τ.μ., εξισώνονται με τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίον ανήκουν.

Τέλος, φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε φορείς του Δημοσίου.

Πηγή: Το Έθνος


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ