Τι δίνει ζωή στους Ικαριώτες;

10 Ιουλίου 2013
Οι μικρές μερίδες μεσογειακού φαγητού μαζί με ένα φλιτζάνι μερακλίδικο ελληνικό καφέ και μια γενναία δόση αισιοδοξίας συνθέτουν το μενού της μακροζωίας, όπως απέδειξε εμπράκτως η παγκοσμίου πλέον φήμης μελέτη στην ακριτική Ικαρία.

Στο νησί όπου οι κάτοικοι ξεχνάνε να πεθάνουν ξεδιπλώθηκε το κουβάρι με τα μυστικά της μακροβιότητας, που για την ιατρική επιστήμη- και το απλό κόσμο- ανέκαθεν αποτελούσαν τον «Ιερό Δισκοπότηρο».

Τα ευρήματα που συγκέντρωσαν οι καθηγητές Καρδιολογίας, Χριστόδουλος  Στεφανίδης και Χρήστος Πίτσαβος, και οι επιμελητές Α’, Γιώργος Λάζαρος και Χριστίνα Χρυσοχόου, έδειξαν ότι για να ζήσουμε μέχρι τα εκατό (ή και τα παραπάνω) δεν χρειάζεται παρά να επιστρέψουμε στην αυθεντική μεσογειακή διατροφή των προγόνων μας, δηλαδή αρκετό ψάρι, τρόφιμα φυτικής προέλευσης χωρίς επεξεργασία, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, να μαγειρεύουμε, με ελαιόλαδο, τρώμε λίγο σε πιάτο μεγέθους σαλάτα, να πίνουμε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ την ημέρα καθώς και τα αφεψήματα βοτάνων, όπως και το τσάι του βουνού, να περπατάμε καθημερινά αρκετές ώρες, να ξεκουραζόμαστε το μεσημέρι, να κάνουμε παρέα με φίλους, να μην απομονωνόμαστε και να χαιρόμαστε το σεξ μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.

Σε ότι αφορά το φαγητό, το μήνυμα που στέλνουν ξεκάθαρα οι Ικαριώτες συνοψίζεται στη φράση «φάε λίγο, για να ζήσεις πολύ», αφού η ημερήσια θερμιδική τους κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 1.450 θερμίδες, όπως επισημαίνει η κ. Χριστίνα Χρυσοχόου, επιμελήτρια Α της Α’ καρδιολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. «Ένα άλλο εξίσου ισχυρό μήνυμα που στέλνει ο πληθυσμός του ακριτικού νησιού είναι: δες τη ζωή θετικά και μείνε ενεργό μέλος της οικογένειας και της κοινωνίας», προσθέτει ο κ. Γιώργος Λάζαρος, επιμελητής Α’ στην ίδια κλινική.

Στο νησί διαπιστώθηκε πως μόλις το 30% των ηλικιωμένων παίρνουν φάρμακα, γεγονός που εκπλήσσει, καθώς το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Πηγή: www.enikos.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ