Προβλήματα στύσης: Πότε ένας άνδρας πρέπει να μιλήσει με ειδικό;

Οι επιδημιολογικές μελέτες συμφωνούν ότι τα προβλήματα στύσης εμφανίζονται πιο συχνά μετά την ηλικία των 40 και αυξάνονται περισσότερο στις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα, 1 στους 4 άνδρες που επισκέπτονται τον γιατρό είναι κάτω των 40 ετών.

Γράφει η ψυχολόγος υγείας Εύη Κυράνα

Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται η πιθανότητα να πάσχει κανείς από προβλήματα υγείας (π.χ. υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξημένο σάκχαρο) ή να χρησιμοποιεί φάρμακα που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία της στύσης.

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι πρόβλημα μόνο των ηλικιωμένων και ότι δεν απασχολεί τους νέους άνδρες. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη (Capogrosso, 2013) που διεξήχθη σε ανδρολογικό ιατρείο της Ιταλίας και έδειξε ότι το 26% των ανδρών που επισκέφθηκαν το ιατρείο με πρωταρχικό πρόβλημα τη στυτική δυσλειτουργία είχαν ηλικία κάτω των 40 ετών.

Πού οφείλεται η στυτική δυσλειτουργία;

Επιπλέον, το πρόβλημα της στύσης συχνά συνυπήρχε με το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης, το οποίο ήταν πιο συχνό στους νέους. Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει οργανικά ή ψυχολογικά αίτια.

Τα οργανικά αίτια, ενώ δεν μπορούμε να πούμε ότι αποκλείονται στους νέους, είναι σαφώς πιο συχνά όσο αυξάνεται η ηλικία του άνδρα. Τα ψυχογενή αίτια, με κύριο το άγχος για την επίτευξη και διατήρηση της στύσης, είναι προβλήματα που συχνά εξηγούν τη στυτική δυσλειτουργία στους νέους.

Πότε ένας άνδρας πρέπει να μιλήσει με ειδικό;

Ενώ τα ψυχογενή αίτια είναι πιο συχνά στους νέους, δεν αποκλείονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Για παράδειγμα, ύστερα από μια περιστασιακή αδυναμία στύσης, έναρξη άγχους ότι τελειώνει η σεξουαλική ζωή ή εμφάνιση του προβλήματος σε περίοδο έντονου επαγγελματικού στρες.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ένας άνδρας διαπιστώσει ότι το πρόβλημα στύσης επαναλαμβάνεται, θα πρέπει να μιλήσει με τον ιατρό του για να διαπιστωθούν τα αίτια και να προταθεί η κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική.

Εύη Κυράνα
Ψυχολόγος υγείας
Επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Ουρολογικών Παθήσεων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο σέξι και ελκυστικά είναι τα «καλά» παιδιά;

Βοηθούν τα βότανα αν δεν έχεις στύση για να κάνεις σεξ;

5 πολύ αδιάκριτες ερωτήσεις για τον αυνανισμό

Ποια προφίλ στο Facebook μας έλκουν ερωτικά;

Ποιο είναι το φυσιολογικό μέγεθος για το πέος ενός άνδρα στην αρχή της εφηβείας;

Και ο άνδρας έχει ταμπού στο σεξ: Ποια είναι αυτά;

Σχετικά άρθρα