5 ερωτήματα για τον έρπη των γεννητικών οργάνων

2 Ιουλίου 2013

 

 

5 πολύ συχνά ερωτήματα που οι ειδικοί καλούνται να απαντήσουν μετά από μια διάγνωση έρπη των γεννητικών οργάνων.


 

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων εμφανίζεται στον άντρα κυρίως στο πέος και στη γυναίκα στο αιδοίο σαν μικρές «φουσκάλες» με υγρόπου βρίσκονται πάνω σε μία κόκκινη «βάση». Οι «φουσκάλες» αυτές μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας μικρές πληγές. Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει αίσθημα καύσου, φαγούρα, τσούξιμο και μούδιασμα. Ο Έρπητας 2 (HSV-2). Εμφανίζεται κυρίως στις πρώτες σεξουαλικές επαφές και παρουσιάζει συμπτώματα μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.

1.Αν συνεχίσω να κάνω σεξ, θα κολλήσω τον σύντροφό μου;

 

Είναι πολύ πιθανό. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για τον σύντροφό σας, μόνο αν κάνετε σεξ όταν δεν έχετε συμπτώματα. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και χωρίς εμφανή συμπτώματα (τα πιο συνηθισμένα είναι οι πληγές και τα εξανθήματα στο δέρμα). Ο συνιστώμενος τρόπος προφύλαξης είναι το προφυλακτικό.

 

2. Μπορώ να απαλλαγώ οριστικά από τον έρπη των γεννητικών οργάνων;

 

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα τον γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν όμως φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείρηση της κατάστασης. Μονάχα ο γιατρός σας μπορεί να σας υποδείξει τις επιλογές θεραπείας που υπάρχουν.

 

3.Πόσο σοβαρός είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων;

 

Ο έρπης τον γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι επώδυνος και ενοχλητικός αλλά δεν θεωρείται απειλητικός για τη ζωή. Μπορεί ωστόσο να αυξήσει τον κίνδυνο της μόλυνσης από HIV. Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να μεταδόσει τον έρπητα των γεννητικών οργάνων στο μωρό της- τουλάχιστον το 30% των εγκύων που μολύνθηκαν δίνουν τον ιό στα μωρά τους- Είναι ένα σοβαρό ζήτημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Όσο πιο κοντά στη γέννα μολυνθεί η γυναίκα τόσο πιο πολύ μεγαλώνει ο κίνδυνος.  Για τις μητέρες που μολύνθηκαν πολύ πριν τη γέννα ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος.

 

4. Είναι πάντα εμφανή τα συμπτώματα; 

 

Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του ιού του έρπητα που έχετε. Αν κάποιος μολυνθεί με τον ιό του απλού έρπητα-1(HSV-1) έχει λιγότερο συχνά και έντονα συμπτώματα από κάποιον που έχει μολυνθεί με τον ιό του απλού έρπητα-2(HSV-2). Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα και πολλές φορές δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί.

 

5.Θα πρέπει να πω στο σύντροφό μου ότι έχω έρπητα των γεννητικών οργάνων;

 

Θα πρέπει να ενημερώσετε οποιοδήποτε σεξουαλικό σας σύντροφο ότι έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων. Είναι σημαντικό να μάθετε όλα όσα μπορείτε για την κατάστασή σας και μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες. Πες στο σύντροφό σου ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κολλήσει αλλά υπάρχει τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος με τη χρήση προφυλακτικού. Θα μπορέσετε έτσι να βοηθήσετε τη σχέση σας σε μακροπρόθεσμη βάση. Ο σύντροφός σας θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σας φροντίστε να μην τον πανικοβάλετε και να είστε ήρεμοι όταν ξεκινήσετε τη συζήτηση.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
anon***** ****
04:05 Πέμπτη 15/12/2016
o filos m exi erpi sta xili k apofevgame ta filia eno prin mia vdomada ixa k ego prin apo afton mallon ego ton kollisa alla pigame na erthoume se sexoualiki epafi oxi stomatiki aftos pige na xrisimopiisi to salio t sta dika m genitika organa me to xeri iparxi periptosi na kolisa ton io
Σιαμ***** ****
08:31 Σάββατο 8/02/2014
έχω κοκκινίλες και φαγούρα γύρω από τα γεννητικά μου όργανα το ίδιο και ο σύντροφός μου από τι μπορεί να προήλθαν αυτά μεταδίδονται μόνο με σεξουαλική επαφή ή μπορεί απλά να εμφανιστούν και μετά ο ένας να κολλήσει τον άλλο
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....