Έρωτας:Το μυστικό των μακροχρόνιων σχέσεων

8 Ιουλίου 2013


“Έχω μια φίλη που γνώρισε  τον άντρα της ζωής της  σε ένα φανάρι. Ήταν 15 χρονών τότε και πήγαινε βόλτα με το αυτοκίνητο μαζί με μια παρέα κοριτσιών. Εκείνος ήταν στο διπλανό αμάξι μαζί με τους φίλους του. Έπιασαν την κουβέντα και αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα όλοι μαζί σε ένα πάρκο που βρισκόταν κοντά.  Από εκείνη την ημέρα έχουν περάσει 35 χρόνια. Έγιναν ζευγάρι, παντρεύτηκαν και ζουν μέχρι και σήμερα μαζί, ευτυχισμένοι. 


Γράφει η Κοινωνική Aνθρωπολόγος, καθηγήτρια στο Rutgers University, Helen FisherΕίμαστε γεννημένοι για να αγαπάμε ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να αποζητά την αναζήτηση της αγάπης. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει κάποιες σχέσεις να διαρκούν τόσο πολύ; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθήσαμε να δώσουμε απάντηση σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε με τη συνάδελφό μου  Bianca Acevedo. Αναζητήσαμε  ανθρώπους που να δηλώνουν ερωτευμένοι για πολλά χρόνια με τον/ τη σύζυγό τους. Καταλήξαμε σε 17 άτομα.  Οι περισσότεροι ήταν πάνω από 50 ετών και παντρεύτηκαν- κατά μέσο όρο- στα 21 χρόνια τους. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.


Κάποιοι επιστήμονες ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η συγκλονιστική αίσθηση του έρωτα διαρκεί περίπου 18 μήνες- στην καλύτερη περίπτωση- μέχρι 3 χρόνια. Εμείς καταγράψαμε την εγκεφαλική δραστηριότητα αυτών των ανθρώπων. Οι εγκέφαλοί τους έδειξαν την ίδια δραστηριότητα παρόμοια με αυτή των νέων εραστών εκείνων δηλαδή που ο έρωτας ήταν φρέσκος και δεν είχε ξεπεράσει τους 7 μήνες. Υπήρχε μονάχα μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων: στους μεγαλύτερης ηλικίας εραστές  οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος δεν ήταν πλέον ενεργές. Αντίθετα, υπήρχε δραστηριότητα στις περιοχές που συνδέονται με τη γαλήνη και την ηρεμία.


Μας λένε συνήθως ότι οι ευτυχείς γάμοι βασίζονται στην καλή επικοινωνία, τις κοινές αξίες, στην ευτυχία, στην επιμονή ακόμα κια στα παιδικά μας βιώματα.  Αλλά μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Γενεύης, έδειξε ότι ακόμα πιο σημαντικό για τον έρωτα είναι να διατηρείς αυτό που αποκαλούμε "θετικές ψευδαισθήσεις". Θα αναφέρω ένα παράδειγμα από ένα φιλικό μου ζευγάρι. Όταν φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο  ήταν και οι δύο λεπτοί, γυμνασμένοι, γεμάτοι ενδιαφέρον για τη ζωή.  Σήμερα και οι δύο είναι υπέρβαροι και πιο νωθροί σε σχέση με το νεανικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, ο ένας λέει στον άλλο ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου. Σας μιλώ για μια μορφή αυτο-εξαπάτησης που όπως φαίνεται  μας δίνει την δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος σε μία σχέση.


Οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες που επιμένουν να θεωρούν το σύντροφό  τους είναι εκλυστικό, αστείο, ενδιαφέρον ακόμα και όταν ξέρουν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει οι σύζυγοι που επιμένουν να απομονώνουν και να εστιάζουν στα θετικά χαρακτηριστικά στοιχεία είναι το μυστικό των περισσότερων μακροχρόνιων σχέσεων. Φυσικά και δεν προτείνω να αγνοούμε στη σχέση μας αρνητικά στοιχεία, δε θα συμβούλευα ποτέ μια γυναίκα να μη δώσει σημασία στην επιθετικότητα ή να μην προβληματιστεί με την υπερβολική ζηλοτυπία του άνδρα της. Αλλά αξίζει πραγματικά να εξυψώνουμε το σύντροφό μας για τα χαρίσματά του. Εγώ προσωπικά, θεωρώ την τακτική αυτή ως το ελιξήριο του έρωτα, το μυστικό που ενισχύει την έμφυτη ικανότητά μας να ... αγαπάμε!ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
anna***** ****
01:20 Τρίτη 10/09/2013
γεία σας θα ήθελα να σας ρωτήσω πως μπορώ να ξεπεράσω την ανασφάλεια μου σχετικά με εμένα και τον σύντροφο μου θέλω να πω είμαστε μαζί ένα χόνο και κάτι και έχουμε δεθεί αρκετά Είναι το άτομο το οποίο θα ήθελα να υπήρχε στην ζωή μου για πάντα Μαζί του είμαι απόλυτα ευτυχισμένη Υπάρχει λίγη ζήλια φυσικά απο την μεριά του και από την μεριά μου αλλά δεν με ενοχλεί καθόλου αυτό Απλά πάντα ήμουν ανασφαλείς με τισ σχέσεις μου αλλά δεν με πολυ ένοιαζε παλια πλέον θέλω να το θεραπεύσω αλλα δεν ξέρω το πώς Μήπως μπορείτε να με συμβουλέψετε
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ