Έρωτας και μακροχρόνια σχέση: Υπάρχει μυστικό για να μην… φθαρεί;

«Έχω μια φίλη που γνώρισε  τον άντρα της ζωής της σε ένα φανάρι. Ήταν 15 χρονών τότε και πήγαινε βόλτα με το αυτοκίνητο μαζί με μια παρέα κοριτσιών. Εκείνος ήταν στο διπλανό αμάξι μαζί με τους φίλους του.

Έπιασαν την κουβέντα και αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα όλοι μαζί σε ένα πάρκο που βρισκόταν κοντά.  Από εκείνη την ημέρα έχουν περάσει 35 χρόνια. Έγιναν ζευγάρι, παντρεύτηκαν και ζουν μέχρι και σήμερα μαζί, ευτυχισμένοι».

 Γράφει η Κοινωνική Aνθρωπολόγος και Καθηγήτρια στο Rutgers University, Helen Fisher

Είμαστε γεννημένοι για να αγαπάμε ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να αποζητά την αναζήτηση της αγάπης. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει κάποιες σχέσεις να διαρκούν τόσο πολύ; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθήσαμε να δώσουμε απάντηση σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε με τη συνάδελφό μου, Bianca Acevedo.

Αναζητήσαμε  ανθρώπους που να δηλώνουν ερωτευμένοι για πολλά χρόνια με τον/ τη σύζυγό τους. Καταλήξαμε σε 17 άτομα.  Οι περισσότεροι ήταν πάνω από 50 ετών και παντρεύτηκαν- κατά μέσο όρο- στα 21 χρόνια τους. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

sxesi erotas

Παίζει ρόλο το άγχος;

Κάποιοι επιστήμονες ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η συγκλονιστική αίσθηση του έρωτα διαρκεί περίπου 18 μήνες- στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι 3 χρόνια. Εμείς καταγράψαμε την εγκεφαλική δραστηριότητα αυτών των ανθρώπων.

Οι εγκέφαλοί τους έδειξαν την ίδια δραστηριότητα παρόμοια με αυτή των νέων εραστών εκείνων δηλαδή που ο έρωτας ήταν φρέσκος και δεν είχε ξεπεράσει τους 7 μήνες. Υπήρχε μονάχα μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων: στους μεγαλύτερης ηλικίας εραστές, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος δεν ήταν πλέον ενεργές.

Τι είναι πιο σημαντικό στον έρωτα;

Αντίθετα, υπήρχε δραστηριότητα στις περιοχές που συνδέονται με τη γαλήνη και την ηρεμία. Μας λένε συνήθως ότι οι ευτυχείς γάμοι βασίζονται στην καλή επικοινωνία, τις κοινές αξίες, στην ευτυχία, στην επιμονή ακόμα και στα παιδικά μας βιώματα. Αλλά μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Γενεύης, έδειξε ότι ακόμα πιο σημαντικό για τον έρωτα είναι να διατηρείς αυτό που αποκαλούμε «θετικές ψευδαισθήσεις».

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα από ένα φιλικό μου ζευγάρι. Όταν φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο, ήταν και οι δύο λεπτοί, γυμνασμένοι, γεμάτοι ενδιαφέρον για τη ζωή. Σήμερα και οι δύο είναι υπέρβαροι και πιο νωθροί σε σχέση με το νεανικό τους περιβάλλον.

Το… ελιξήριο του έρωτα

Ωστόσο, ο ένας λέει στον άλλο ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου. Σας μιλώ για μια μορφή αυτοεξαπάτησης που όπως φαίνεται  μας δίνει την δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος σε μια σχέση. Οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες που επιμένουν να θεωρούν το σύντροφό  τους είναι εκλυστικό, αστείο, ενδιαφέρον ακόμα και όταν ξέρουν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει οι σύζυγοι που επιμένουν να απομονώνουν και να εστιάζουν στα θετικά χαρακτηριστικά στοιχεία είναι το μυστικό των περισσότερων μακροχρόνιων σχέσεων.

Φυσικά και δεν προτείνω να αγνοούμε στη σχέση μας αρνητικά στοιχεία, δε θα συμβούλευα ποτέ μια γυναίκα να μη δώσει σημασία στην επιθετικότητα ή να μην προβληματιστεί με την υπερβολική ζηλοτυπία του άνδρα της. Αλλά αξίζει πραγματικά να εξυψώνουμε το σύντροφό μας για τα χαρίσματά του. Εγώ προσωπικά, θεωρώ την τακτική αυτή ως το ελιξήριο του έρωτα, το μυστικό που ενισχύει την έμφυτη ικανότητά μας να … αγαπάμε!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί μια ελκυστική γυναίκα δεν μπορεί να βρει την αγάπη;

Ποιος πληρώνει στο ραντεβού; Ο άνδρας, η γυναίκα ή μισά – μισά;

Καχυποψία ή πραγματικότητα; Μήπως με απατά με τον κολλητό της;

Ικανοποίηση στη σχέση: Υπάρχουν λάθη και σωστά;

Σχέση και συγκατοίκηση: Μένουμε μαζί αλλά δεν κάνουμε σεξ…

Μήπως η σχέση σου βασίζεται στην ανασφάλεια; Πώς θα το χειριστείς;

Σχετικά άρθρα