Τι μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του κόλπου;

7 Ιουλίου 2013


Η κολπίτιδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορες καταστάσεις που προκαλούν μόλυνση και φλεγμονή του κόλπου. Η αιδοιοκολπίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή τόσο του κόλπου όσο και του αιδοίου. Αυτές οι παθήσεις μπορούν να προκύψουν από μια κολπική λοίμωξη που προκαλείται από οργανισμούς, όπως: βακτήρια, ζυμομύκητες ή ιούς, καθώς και από ερεθισμούς από τις χημικές ουσίες σε κρέμες, σπρέι ή ακόμα και ρούχα που είναι σε επαφή με αυτή την περιοχή. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί και από οργανισμούς που πέρασαν μεταξύ των ερωτικών συντρόφων.


Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μόλυνσης;


Τα συμπτώματα της κολπικής μόλυνσης ποικίλουν ανάλογα με το τι είναι αυτό που το προκαλεί. Μερικές γυναίκες δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της κολπίτιδας είναι τα εξής:  ανώμαλη κολπική απαλλαγή με μια δυσάρεστη οσμή, κάψιμο κατά την ούρηση, κνησμός γύρω από το εξωτερικό του κόλπου, δυσφορία κατά τη συνουσία.


Ποιοι είναι οι πιο κοινοί τύποι κολπικών μολύνσεων;


-Candida ή μολύνσεις “ζύμης”


-Βακτηριακή κολπίτιδα


-Κολπίτιδα τριχομονάδας


-Χλαμύδια- κολπίτιδα


- Κολπίτιδα viral


-Μη λοιμώδης κολπίτιδα


Πώς προλαμβάνονται οι κολπικές μολύνσεις;


-Να φοράτε φαρδιά ρούχα κατασκευασμένα από φυσικές ίνες(βαμβάκι, λινό, μετάξι)


-Αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια


- Περιορίστε τη χρήση γυναικείου αποσμητικού


- Περιορίστε τη χρήση του ταμπόν


- Αποφύγετε τα συχνά θερμά λουτρά στη μπανιέρα


- Πλύνετε τα εσώρουχα σε ζεστό νερό


- Τρώτε γιαούρτι


- Εάν έχετε καρδιακή νόσο, κρατήστε το ζάχαρό σας στα φυσιολογικά επίπεδα


Τι είναι η μη-λοιμώδης κολπίτιδα;


Μερικές φορές μια γυναίκα μπορεί να έχει φαγούρα και κάψιμο χωρίς να έχει κάποια λοίμωξη. Η πιο κοινή αιτία είναι μία αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμός από τα κολπικά σπρέι ή τα σπερματοκτόνα προϊόντα. Το δέρμα γύρω από τον κόλπο μπορεί να είναι επίσης ευαίσθητο σε αρωματικά σαπούνια, απορρυπαντικά και μαλακτικά υφασμάτων.  Μια άλλη μορφή μη-λοιμώδους κολπίτιδας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ορμονών λόγω εμμηνόπαυσης ή χειρουργικής επέμβασης για αφαιρεση ωοθηκών. Σε αυτή τη μορφή ο κόλπος γίνεται ξερός. Αυτό αναφέρεται ως ατροφική κολπίτιδα. Η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει πόνο, ειδικά μετά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και κολπική φαγούρα και κάψιμο.


Πώς θεραπεύονται οι κολπικές μολύνσεις;


Το κλειδί για την σωστή θεραπεία κολπικών μολύνσεων είναι η σωστή διάγνωση. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, δεδομένου ότι τα ίδια συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν σε διαφορετικές μορφές κολπίτιδας. Μπορείτε να βοηθήσετε τον γιατρό σας αν περιγράψετε με ιδιαίτερη προσοχή τα συμπτώματα που έχετε. Μην κάνετε ντους πριν από την επίσκεψη στον γιατρό σας. Μερικοί γιατροί ζητούν να απέχετε από το σεξ για 24 ώρες πριν από το ραντεβού σας.


Επειδή διάφορα είδη κολπίτιδας έχουν διαφορετικές αιτίες, η θεραπεία θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη για το είδος της κολπίτιδας. Το καλύτερο είναι να δείτε τον γιατρό σας. Η μη-λοιμώδης κολπίτιδα αντιμετωπίζεται αλλάζοντας την πιθανή αιτία. Εάν αλλάξατε πρόσφατα σαπούνι, απορρυπαντικό ή μαλακτικό ρούχων θα μπορούσατε να διακόψετε τη χρήση του νέου προϊόντος για να δείτε αν τα συμπτώματα βελτιώνονται. Η ίδια συμβουλή ισχύει για κάθε νέο κολπικό σπρέι, ντους, σερβιέτα ή ταμπόν. Εάν η κολπίτιδα οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, τα οιστρογόνα μπορούν να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.


 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Δήμη***** ****
23:21 Δευτέρα 17/10/2016
Καλησπέρα πριν περίπου έναν μήνα έπαθα ουρολοίμωξη και αμέσως ξεκίνησα την augmedin μιας και παλαιότερα την είχα ξαναχορηγηθεί σε μία τέτοια περίπτωση Η αντιβίωση όμως μου δημιούργησε μύκητες και ξεκίνησα έπειτα από συμβουλή της φαρμακοποιού μου την verdal Αφότου το ξεπέρασα επανεμφανίστηκε η ουρολοίμωξη και χορηγήθηκα από τον παθολόγο μου την procef σε συνδυασμό με αντιγαλακτικούς μύκητες Ακολούθησε καλλιέργεια ούρων η οποία βγληκε καθαρή και έπειτα απο πέντε μέρες συνευρέθηκα με τον σύντροφό μου μετά από ενάμιση μήνα θεραπείας Κατα τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ένιωθα ένα άσχημο τσούξιμο στην περιοχή του κόλπου πράγμα που με έκανε να ανησυχήσω Τι μπορεί να συνέβη Υπάρχει περίπτωση να έφταιγε το προφυλακτικό
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ