Καρκίνος του δέρματος:Τα σημάδια που προειδοποιούν

Καρκίνος του δέρματος είναι η ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος κυρίως λόγω έκθεσης στον ήλιο. Αλλά αυτή η κοινή μορφή καρκίνου μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα.Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος, με την αποφυγή της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία( UV).  Η έγκυρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχή θεραπεία.

Που αναπτύσσεται ο καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, συμπεριλαμβανομένων του τριχωτού της κεφαλής, του προσώπου, των χειλιών, των αυτιών, του λαιμού, του στήθους, των χεριών και των ποδιών. Αλλά μπορεί επίσης να σχηματιστεί  και σε περιοχές που σπάνια βλέπουν το φως του ήλιου, όπως: οι παλάμες σας κάτω από τα ωύχια, τα νύχια, και η περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ο καρκίνος του δέρματος επηρεάζει ανθρώπους όλων των τύπων δέρματος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με πιο σκούρα επιδερμίδα. Όταν το μελάνωμα εμφανίζεται σε άτομα με σκούρο δέρμα, είναι πιο πιθανό να σθμβεί σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο.

Βασικοκυτταρικό μελάνωμα: σημάδια και συμπτώματα

Το βασικοκυτταρικό μελάνωμα εμφανίζεται συνήθως σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος, όπως: ο λαιμός και το πρόσωπο. Το βασικοκυτταρικό μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί ως:

  • Ένα κηρώδες χτύπημα
  • Μια επίπεδη καφέ ουλή

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: σημάδια και συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος, όπως: το πρόσωπο, τα αυτιά και τα χέρια σας. Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα είναι πιθανό να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο όπως τα πόδια. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί ως:

  • Ένα κόκκινο οζίδιο
  • Μια φολιδωτή και τραχειά κρούστα 

Μελάνωμα: σημάδια και συμπτώματα

Το μελάνωμα μπορεί να ανπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Ωστόσο εμφανίζεται πιο συχνά στον κορμο, το κεφάλι ή το λαιμό. Στις γυναίκες το είδος αυτό του καρκίνου αναπτύσσεταο κυρίως χαμηλά στα πόδια. Τόσο στους άνδρε όσο και στις γυναίκες το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα που δεν έχει εκτεθεί στον ήλιο.

Σε άτομα με σκούρο δέρμα το μελάνωμ ατείνει να εμφανίζεται στις παλάμες, τα πέλματα και τα νύχια.  

Το μελάνωμα μπορεί να εφανιστεί ως:

  • Ένα μεγάλο καφετί σημείο με σκούρα στίγματα
  • Σκούρα τμήματα στις παλάμες, τα πέλματα, τα δάχρυλα των χεριών ή των ποδιών, ή σε βλεννογόνους υμένες στο στόμα, τη μύτη, τον κόλπο ή των πρωκτό, σε ακανόνιστο σχήμα και μέγεθος

Αιτίες 

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται όταν συμβαίνουν μεταλάξεις στο DNA των κυττάρων του δέρματος. Οι μεταλλάξεις προκαλλούν τα κύτταρα να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να σχηματίζουν μια μάζα καρκινικών κυττάρων.

Κύτταρα που εμπλέκονται στον καρκίνο του δέρματος

Πλακώδη κύτταρα, τα οποία βρίσκονται κάτω από την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος και λειτουργούν ως εσωτερική επένδυση του δέρματος.

Βασικά κύτταρα, τα οποία παράγουν νέα κύτταρα δέρματος, και βρίσκονται ανάμεσα στα πλακώδη κύτταρα.

Τα μελανοκύταρα, τα οποία παράγουν τη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει μας δίνει το χρώμα του δέρματός μας. Βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα σας. Τα μελανοκύταρα παράγουν περισσότερη μελανίνη όταν είστε στον ήλιο γι αν αβοηθήσει στην προστασία του δέρματος.

Το υπεριώδες φως και άλλες πιθανές αιτίες

Μεγάλο μέρος της βλάβης του DNA στα κύτταρα του δέρματος είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, που βρίσκεται στο φως του ήλιου και στις λάμπες τεχνητού μαυρίσματος, σολάριουμ. Αλλά η έκθεση στον ήλιο δεν έξηγει καρκίνους του δέρματος που αναπτύσσονται σε περιοχές που δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Αυτό δείχνει ότι και άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, όπως η έκθεση σε τοξικές ουσίες, ή όταν έχουμε μια ασθένεια που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

  • Ανοιχτόχρωμα δέρμα
  • Ιστορία από ηλιακά εγκαύματα
  • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
  • Προσωπικό ιστορικό προηγούμενου καρκίνου του δέρματος
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Έκθεση σε ακτινοβολία
  • Έκθεση σε τοξικές ουσίες 

Θεραπεία

Η θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του δέρματος που είναι γνωστές ως ακτινικές κερατώσεις ποικίλλει, ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο, το βάθος και την τοποθεσία των βλαβών. 

  • Ο γιατρός σας μπορεί να καταστρέψει τις κερατώσεις και κάποιους πρώιμους καρκίνους του δέρματος με το πάγωμά τους με άζωτο.
  • Χειρουργική εκτομή. Αυτό το είδος θεραπείας είναι κατάλληλο για κάθε είδος καρκίνου του δέρματος.
  • Θεραπεία με λέιζερ. Μια ακριβής, έντονη ακτίνα φωτός, χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρή βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς.
  • Χημειοθεραπεία. Στη χημειοθεραπεία τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Η συστηματική χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Βιολογική θεραπεία. Οι βιολογικές θεραπείες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Σχετικά άρθρα