4 πολύ συχνοί μύθοι για την εγκυμοσύνη

Πολλοί μύθοι για την εγκυμοσύνη προκαλούν το ενδιαφέρον, ειδικά όταν εγγυώνται πρόβλεψη του φύλου ή της προσωπικότητας του μωρού, όμως άλλοι μπορούν να οδηγήσουν να σας οδηγήσουν σε όχι πολύ υγιεινό τρόπο ζωής. Προσπαθήστε να απολαμβάνετε την ανάλαφρη πλευρά αυτών των  μύθων, αλλά μην επηρεάζεστε τόσο ώστε να μην ακολουθείτε υγιεινό τρόπο ζωής- τρώτε καλά, κάνετε ήπια γυμναστική και φροντίστε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε καλά.

Καούρες σημαίνει μαλλιά

Πολλές γυναίκες έχουν ακούσει το μύθο ότι αν έχουν καούρες θα γεννήσουν παιδί με πλούσια κόμη. Παρόλο που ο ιατρικός κόσμος δεν το δέχεται, μελέτη του John Hopkins University που δημοσιεύτηκε στο Birth βρήκε ότι οι γυναίκες που παραπονιόνταν για καούρες αποκτούσαν μωρά με περισσότερα μαλλιά. Οι ερευνητές το απέδωσαν σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών που επηρεάζουν την εμβρυϊκή τριχοφυΐα και το άνοιγμα του σφιγκτήρα του οισοφάγου, με αποτέλεσμα τις καούρες.

Γλυκό για κορίτσι, ξινό για αγόρι

Αποζητάτε σοκολάτα και παγωτό; Σύμφωνα με το μύθο, περιμένετε κορίτσι. Λεμόνι και πίκλες; Τότε πρέπει να είναι αγόρι. Μέχρι να αποδειχτεί κάτι επιστημονικά, ο μύθος αυτός δεν περιέχει ίχνος αλήθειας.

Οι ορέξεις αυτές πιστεύεται ότι ελέγχονται από ένα μηχανισμό του οργανισμού για την αποκατάσταση ελλείψεων θρεπτικών συστατικών, αν και δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε βάθος για το θέμα. Μελέτες στην Αιθιοπία, όμως, υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με ορέξεις παίρνουν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, με αποτέλεσμα διατροφή καλύτερης ποιότητας. Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξετε την υγεία τη δική σας και του μωρού σας είναι μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική ήπια άσκηση.

Κοιλιά χαμηλά για αγόρι, ψηλά για κορίτσι

Η κοιλιά και με αγόρι και με κορίτσι μπορεί να είναι ψηλά ή χαμηλά, κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αν η κοιλιά σας είναι «ψηλά», μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ή/και στο ότι οι μύες του στομάχου σας είναι σε καλή κατάσταση. Στις μεταγενέστερες κυήσεις, οι μύες της κοιλιάς παύουν να παύουν να είναι τόσο ελαστικοί. Όσο πιο χαλαροί είναι, τόσο πιο χαμηλά είναι η κοιλιά. Παρόμοια, αν οι μύες της μήτρας είναι δυνατοί (κάτι που συμβαίνει στην πρώτη εγκυμοσύνη) η κοιλιά μένει πιθανότερα πιο ψηλά.

Και η θέση του μωρού στη μήτρα επηρεάζει το σχήμα και το ύψος της κοιλιάς, όπως την επηρεάζει και το ύψος του κορμού. Αν είστε ψηλή, υπάρχει περισσότερος χρόνος για να διογκωθεί η μήτρα προς τα πάνω, οπότε είναι και η κοιλιά ψηλά. Τέλος, τα περισσότερα μωρά κατεβαίνουν χαμηλά στην πύελο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε αν η κοιλιά σας είναι χαμηλά, μπορεί να σημαίνει ότι επίκειται τοκετός και όχι ότι πρέπει να βάψετε το παιδικό δωμάτιο γαλάζιο. Οι μόνες εγγυημένες μέθοδοι για να μάθετε το φύλο του μωρού είναι η εξέταση χοριακών λαχνών και η αμνιοκέντηση.

Ζωηρό μωρό σημαίνει υπερκινητικό παιδί

Αυτό δεν ισχύει, αφού η δραστηριότητα στη μήτρα εξαρτάται από τις ορμόνες σας, από τη θέση του μωρού, από το χώρο που έχει για να κινηθεί και από τη συμπεριφορά, τη διατροφή και τον κύκλο του ύπνου σας. Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι τόσο η προσωπικότητα όσο και η συμπεριφορά διαμορφώνονται στη μήτρα. Σύμφωνα με έρευνες, τα πολύ ζωηρά έμβρυα γίνονται πιο ευερέθιστα μωρά.

Αυτό συμβαίνει γιατί μερικές ορμόνες- κυρίως αυτές που απελευθερώνονται με το στρες- ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα. Έτσι, οι πολύ πιεσμένες  μέλλουσες μαμάδες έχουν πιο ζωηρά έμβρυα και πιο νευρικά μωρά. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα έμβρυα με υψηλό καρδιακό παλμό γίνονται πιο απρόβλεπτα και ζωηρά μωρά. Θα το ελέγξετε και μόνη σας, αλλά μη σπεύσετε να καταλήξετε σε συμπέρασμα για τον χαρακτήρα του μωρού σας.

 

 

Σχετικά άρθρα