Γεννήθηκε το πρώτο μωρό εξωσωματικής με νέα τεχνική γενετικού ελέγχου!

Επιστήμονες ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Λονδίνο πως γεννήθηκε στις ΗΠΑ ένα υγιές αγοράκι με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από μία νέας γενιάς τεχνική προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου.

Το βρέφος, που ονομάζεται Connor Levy, γεννήθηκε το Μάιο μετά από μία νέα μέθοδο ελέγχου, που αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πρόκειται για μία νέα σύγχρονη μέθοδο ανάλυσης όλων των χρωμοσωμάτων του εμβρύου που έχει γονιμοποιηθεί εξωσωματικά, προτού αυτό εμφυτευθεί στην μήτρα της μητέρας και έτσι ο έλεγχος του DΝΑ για χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου δεν περιορίζεται στην οπτική εξέταση τυχόν προβλημάτων που θα απέτρεπαν μια φυσιολογική εξέλιξη της κύησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις μία στις τρεις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης καταλήγει στη γέννηση ενός υγιούς μωρού, συνεπώς η μέθοδος αυτή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έτσι τα ζευγάρια να αποκτούν υγιή παιδιά ευκολότερα. Πάντως θα χρειαστούν πολλές κλινικές δοκιμές ακόμα προτού η τεχνική εφαρμοστεί ευρέως.

Η νέα τεχνική που λέγεται «αλληλούχιση επόμενης γενιάς» ή NGS, χρησιμοποιεί δείγματα DNA που λαμβάνονται από ένα μόνο κύτταρο του εμβρύου, όταν αυτό είναι ακόμα πέντε ημερών. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να επιλεγεί το έμβρυο με τις καλύτερες πιθανότητες για την επιτυχή κυοφορία ενός υγιούς παιδιού.

Οι γενετικές ανωμαλίες αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εμποδίζουν την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση του ωαρίου και η κυριότερη αιτία που περίπου το 70% με 80% των εμβρύων της εξωσωματικής τελικά αποτυγχάνουν να εξελιχτούν σε κανονικές υγιείς γεννήσεις.

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος μπορεί να βελτιώσει κατά το ένα τρίτο περίπου την επιτυχία των εξωσωματικών και να μειώσει κατά το ήμισυ τις αποβολές, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές.

Οι γιατροί έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής την τεχνική στα έμβρυα επτά γυναικών ηλικίας 35 έως 39 ετών και μία εξ αυτών γέννησε τον Connor, που αποτελεί και το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με τη νέα τεχνική.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι σε μια πενταετία η νέα μέθοδος προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου θα αποτελεί πλέον την καθιερωμένη διαδικασία στις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διεθνώς.

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Σχετικά άρθρα