Καρκίνος του ήπατος: Πού οφείλεται;

Το συκώτι εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως είναι η απομάκρυνση των τοξινών και άλλων προϊόντων χημικών αποβλήτων από το αίμα. Οι περισσότεροι καρκίνο του ήπατος αποτελούν δευτερεύντα ή μεταστατικό καρκίνο. Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος ξεκινά στο ήπαρ και οφείλεται κυρίως στην ηπατίτιδα που προκαλείται από μεταδοτικούς ιούς.

Επειδή το ήπαρ αποτελείται από διάφορους τύπους κυττάρων, είναι πολλά τα διάφορα είδη όγκων που μπορούν να σχηματιστούν στο ήπαρ. Μερικά από αυτά είναι καλοήθη και άλλα καρκινικά τα οποία εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος. Οι όγκοι αυτοί έχουν διαφορετική αιτιολογία και αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Οι πιο κοινοί καλοήθεις όγκοι του ήπατος περιλαμβάνουν: το αιμαγγείωμα, το ηπατικό αδένωμα, την εστιακή οζώδη υπερπλασία, τις κύστες, το λίπωμα, το ινομύωμα.  Κανένας από αυτούς τους όγκους δεν αντιμετωπίζεται όπως ο καρκίνος του ήπατος. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν χειρουργικά εάν προκαλούν πόνο ή αιμορραγία. Οι καρκίνοι του ήπατος περιλαμβάνουν: το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) και το χολοαγγειοκαρκίνωμα.

Τι προκαλεί καρκίνο του ήπατος;

Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα) εμφανίζεται όταν το ήπαρ καταστραφεί από γενετικές ανωμαλίες, από τοο αλκοόλ ή από χρόνια μόλυνση από ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Β και C, καθώς επίσης και από κίρρωση. Περισσότεροι από τους μισούς του συνόλου των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος έχουν κίρρωση λόγω της  χρήσης αλκοόλ. Διάφορες καρκινογόνες ουσίες συνδέονται με τον πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ζιζανιοκτόνων και χημικών ουσιών όπως το χλωριούχο βινύλιο και το αρσενικό. Το κάπνισμα, ειδικά με την παράλληλη χρήση αλκοόλ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος περιλαμβάνουν:

Το φύλο. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάθουν ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα από τις γυναίκες.

Το βάρος. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Χρήση στεροειδών. Οι ανδρικές ορμόνες για την αύξηση των μυών αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Ιστορικό διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου του ήπατος.

Κληρονομικές μεταβολικές νόσοι. Οι ασθένειες που διαταράσσουν το φυσιολογικό μεταβολισμό του σώματος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Σπάνιες ασθένειες. Μελέτες αποδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του ήπατος και ορισμένων σπάνιων ασθενειών όπως  η νόσος του Wilson.

 

Σχετικά άρθρα