Σεξουαλικά νοσήματα: Πώς μεταδίδεται η γονόρροια;

3 Ιουλίου 2013


Η γονόρροια είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Στους άνδρες μολύνει πιο συχνά την ουρήθρα. Στις γυναίκες, συνήθως μολύνει την ουρήθρα, τον τράχηλο της μήτρας ή και τα δύο. Επίσης, μπορεί να μολύνει τον ορθό, τον πρωκτό, τον λαιμό και τα όργανα της πυέλου.


Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μολύνει τα μάτια. Η γονόρροια δεν προκαλεί προβλήματα, αν την αντιμετωπίσουμε άμεσα, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.Για μια γυναίκα,  η γονόρροια αν δεν θεραπευτεί μπορεί να κινηθεί μέσα στην μήτρα, στις σάλπιγγες, και στις ωοθήκες .


Ποια είναι τα συμπτώματα;


Στις γυναίκες:


Τα πρώτα συμπτώματα είναι πολλές φορές τόσο ήπια ώστε συχνά οδηγούν στην αντίληψη πως πρόκειται για μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή για κολπική λοίμωξη. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:


-Επώδυνη και συχνή ούρηση


-Πρωκτικό κνησμό, δυσφορία ή αιμορραγία ή


- Ανώμαλο κολπικό έκκριμα


- Ανώμαλη κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή ή μεταξύ των περιόδων


-Κνησμό των γεννητικών οργάνων


-Ακανόνιστη έμμηνο ρύση


-Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα


-Πυρετό και γενική κούραση


-Πρησμένους αδένες στο άνοιγμα του κόλπου


-Επώδυνη σεξουαλική επαφή


-Πονόλαιμος


-Ασθένεια των οφθαλμών (επιπεφυκίτιδα)


Στους άνδρες:


Στους άνδρες, τα συμπτώματα είναι συνήθως αρκετά προφανή και οδηγούν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας  πριν εμφανιστούν επιπλοκές. Ορισμένοι άνδρες, ωστόσο, έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα τα οποία είναι τα εξής:


-Ανώμαλες εκκρίσεις από το πέος 


-Επώδυνη και συχνή ούρηση ή ουρηθρίτιδα


-Πρωκτικός κνησμός, δυσφορία ή αιμορραγία


-Πονόλαιμος


-Ασθένεια των οφθαλμών (επιπεφυκίτιδα)


Η διάχυτη γονοκοκκική λοίμωξη συμβαίνει όταν η γονόρροια εξαπλώνεται σε θέσεις εκτός των γεννητικών οργάνων όπως οι αρθρώσεις, το δέρμα, η καρδιά ή το αίμα. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν:  εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις ή αρθρίτιδα, φλεγμονή των τενόντων.


Πώς αντιμετωπίζεται η γονόρροια;


Τα αντιβιοτικά είναι η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία της γονόρροιας. Και οι δύο σύντροφοι χρειάζονται θεραπεία για να προστατευτούν από την μετάδοσης της λοίμωξης.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τι σημαίνει να είσαι γονιός;
Ο σύνθετος ρόλος του γονιού και γιατί...