Η ζυγαριά δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό!

Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ακόμα κι αν δεν δημιουργήσουν άλλα προβλήματα όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης _ και όσο περισσότερα είναι τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 2,3 εκατομμύρια εθελοντές.

«Το συμπέρασμά μας είναι σαφές: ακόμα και λίγα περιττά κιλά να διαθέτει κανείς, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητές του να πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό _ και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστεί μόνιμη αναπηρία και να μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσής του», λέει ο ερευνητής δρ Πασκουάλε Στρατζούλο, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederico II της Νάπολης, στην Ιταλία.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια εκδηλώνονται όταν αποφραχθεί κάποιο από τα αγγεία που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο. Είναι το πιο συχνό είδος εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς αποτελούν το 80% των κρουσμάτων. Το άλλο είδος είναι τα αιμορραγικά, τα οποία οφείλονται σε ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου μέσα στον εγκέφαλο.

Αν και είναι καλά τεκμηριωμένο πως οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως προβλημάτων όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, τα οποία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, έως τώρα ήταν ασαφές αν τον κίνδυνο αυξάνουν και τα κιλά από μόνα τους.

Για να διερευνήσουν το θέμα, ο δρ Στρατζούλο και οι συνεργάτες του αναζήτησαν στην ιατρική βιβλιογραφία όλες τις μελέτες με χρονική διάρκεια τουλάχιστον 4 ετών, οι οποίες ασχολήθηκαν με το θέμα εγκεφαλικά και δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι μία μέτρηση που αξιολογεί το σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος, για να καθοριστεί εάν ένας ενήλικας είναι αδύνατος, υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Οι ερευνητές βρήκαν συνολικά 25 μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 2.274.961 εθελοντές, οι 30.757 εκ των οποίων είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο (ισχαιμικό ή αιμορραγικό).

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως οι υπέρβαροι εθελοντές διέτρεχαν κατά 22% αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού έναντι των συνομηλίκων τους με φυσιολογικό βάρος, ενώ οι παχύσαρκοι εθελοντές διέτρεχαν κατά 64% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου δεν ήταν αυξημένος στους υπέρβαρους εθελοντές, αλλά στους παχύσαρκους ήταν κατά 24% υψηλότερος.

Οι παράγοντες

«Οι πιθανότητες που διατρέχει ένας ενήλικας να υποστεί εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη 10ετία μπορούν να υπολογιστούν με βάση το φύλο, την ηλικία, την αρτηριακή του πίεση, το αν καπνίζει και το αν έχει διαβήτη», εξηγεί ο δρ Στρατζούλο.

Με βάση αυτές τις παραμέτρους, λ.χ., ένας άνδρας ηλικίας 62 ετών ο οποίος έχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση, δεν καπνίζει και δεν πάσχει από διαβήτη ή άλλο καρδιαγγειακό νόσημα, έχει 4% πιθανότητα να πάθει εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη 10ετία. Αν, όμως, έχει υπέρταση και δεν υποβάλλεται σε θεραπεία γι’ αυτήν, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, εάν ο ίδιος άντρας είναι παχύσαρκος, στην μεν πρώτη περίπτωση θα δει τις πιθανότητές του να γίνονται 6%, στη δε δεύτερη να γίνονται 25%. Και αυτό, διότι η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως τα περιττά κιλά αυξάνουν από μόνα τους και ανεξάρτητα από τους τυχόν άλλους παράγοντες κινδύνου τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό δίχως την εμφάνιση υπέρτασης ή διαβήτη, που είναι δύο από τις καλύτερα τεκμηριωμένες συνέπειες της παχυσαρκίας και ταυτοχρόνως δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Η απάντηση, λένε οι ερευνητές, πιθανώς κρύβεται στο ότι τα κύτταρα του λίπους (λιπώδη κύτταρα) εκκρίνουν ορισμένες ουσίες, οι οποίες ασκούν «δυσμενή επίδραση» στον οργανισμό _ ευνοούν λ.χ. την ανάπτυξη φλεγμονής ή σκλήρυνσης των αρτηριών, αλλά και θρόμβωσης του αίματος.

Δεδομένης της δυσκολίας που υπάρχει στην αντιστροφή της παχυσαρκίας, οι ερευνητές τονίζουν πως η καλύτερη λύση είναι η αποτροπή της. «Οποιος δει τα κιλά του να αυξάνονται, πρέπει να λαμβάνει αμέσως μέτρα, μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνει και περπατώντας καθημερινά, ώστε να τα χάσει», συνιστά ο δρ Στρατζούλο.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία


Σχετικά άρθρα