Φάρμακο αρθρίτιδας ωφέλιμο και για διαβήτη

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ωφεληθούν από τη λήψη ενός φαρμάκου που χορηγείται σε άτομα με αρθρίτιδα, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα επιστημόνων.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard και του διαγνωστικού κέντρου Joslin Diabetes μελέτησαν τις επιπτώσεις του φαρμάκου salsalate καθώς  προηγούμενες μελέτες είχαν καταδείξει τη φλεγμονή ως παράγοντα για την ανάπτυξη της νόσου.

Η ερευνητική ομάδα προσέλαβε 286 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, εκ των οποίων κανείς δεν είχε καταφέρει να ελέγξει τη γλυκόζη στο αίμα του παρά τη θεραπεία με τα συμβατικά φάρμακα για τον διαβήτη. Στους μισούς από τους συμμετέχοντες δόθηκε salsalate για 48 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε salsalate επωφελήθηκαν με  37% χαμηλότερα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης A1c – μέτρηση του μέσου ελέγχου της γλυκόζης του αίματος – σε σχέση με τους χρήστες του εικονικού φαρμάκου από την αρχή μέχρι το τέλος της μελέτης. Διαπίστωσαν, επίσης, μεγαλύτερες μειώσεις στις συγκεντρώσεις της γλυκόζης νηστείας και λιγότερα απαιτούμενα φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, το Salsalate μπορεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του διαβήτη και μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το πώς φλεγμονή συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.

 

Σχετικά άρθρα