Συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος!

Οι καπνιστές περικόπτουν τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν κάθε μέρα είναι απίθανο να ωφεληθούν από μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τη διαπίστωση πρόσφατης μελέτης.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Stirling μελέτησαν στοιχεία για περισσότερους από 5.200 άνδρες και γυναίκες που ήταν καπνιστές από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Διαπίστωσαν, λοιπόν,  ότι οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα μέσα σε λίγα χρόνια είναι λιγότερο πιθανό  πεθάνουν άμεσα  σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να καπνίζουν. Ωστόσο, εκείνοι οι οποίοι συνέχισαν να καπνίζουν, αλλά μείωσαν τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν δεν ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους οι οποίοι διατήρησαν το ίδιο επίπεδο καπνίσματος.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology,  δείχνουν ότι σε αντίθεση με την πεποίθηση που ευρέως πιστεύεται, η  απλή μείωση του αριθμού των τσιγάρων  είναι απίθανο να μεταφραστεί σε μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η συγγραφέας της μελέτης, η καθηγήτρα Linda Bauld από το Stirling University υποστηρίζει:  «Τα αποτελέσματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζουν, δεν είναι  αξιόπιστος τρόπος για τη βελτίωση της υγείας σε μακροπρόθεσμη βάση. Ωστόσο,  η μείωση αυτή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικής διακοπής».

 

Σχετικά άρθρα