"Προπονήστε" τον εγκέφαλό σας!

Οι άνθρωποι μπορούν να καταφέρουν να επιβραδύνουν το ποσοστό  της γνωστικής έκπτωσης που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που απαιτούν πνευματική διέγερση, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στο Rush University Medical Centre στο Σικάγο μελέτησαν  294 άτομα άνω των 55 ετών, τα οποία ολοκληρώθηκαν γνωστικά τεστ κάθε έξι χρόνια μέχρι να πεθάνουν. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το εάν διάβαζαν ή όχι βιβλία, αν έγραφαν ή αν συμμετείχαν σε άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τους τονώσουν διανοητικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που ήταν διανοητικά ενεργοί είχαν 15% χαμηλότερο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης σε σχέση με εκείνους που δεν ήταν. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συχνή πνευματική δραστηριότητα συνδέεται με πιο αργή  εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών ανεξάρτητα από τις κοινές νευροπαθολογοανατομικές παθήσεις.

Σύμφωνα με τον μελετητή Δρ James Pickett ο οποίος είναι και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι «προπονώντας» τον εγκέφαλό μας επιτυγχάνουμε καλύτερη γνωστική υγεία, τονίζοντας πως: «Αυτή η μελέτη διαπιστώνει ότι η απαιτητική πνευματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της μνήμη μετέπειτα στη ζωή, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί αυτό δεν είναι το ίδιο με την προστασία από την άνοια».

Σχετικά άρθρα