Άσχημη αναπνοή: Ποια προβλήματα υγείας κρύβει;

Η άσχημη αναπνοή δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που έχει επιπτώσεις στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Είναι πολλές φορές και ένδειξη κάποιου υφιστάμενου προβλήματος υγείας που έχει ως αποτέλεσμα την κακή αναπνοή, αλλά και την άσχημη γεύση στο στόμα. Ποια, είναι, όμως τα προβλήματα αυτά;

Η επίμονη κακή αναπνοή ή μια άσχημη γεύση στο στόμα μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια της ουλίτιδας (περιοδοντίτιδα). Η νόσος αυτή των ούλων προκαλείται από την συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Τα βακτήρια προκαλούν τοξίνες, οι οποία ερεθίζουν τα ούλα. Εάν η ουλίτιδα προχωρήσει χωρίς θεραπεία, μπορεί να βλάψει τα ούλα και γνάθο.

Άλλες οδοντιατρικές αιτίες της κακής αναπνοής περιλαμβάνουν την λανθασμένη τοποθέτηση οδοντιατρικών συσκευών, λοιμώξεις του στόματος και τερηδόνα.

Η ξηροστομία, είναι επίσης μία ιατρική κατάσταση που  μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή αναπνοή. Το σάλιο είναι απαραίτητο για να υγρανθεί και να καθαριστεί το στόμα εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από την πλάκα, ενώ εξουδετερώνονται και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται πάνω στη γλώσσα, στα ούλα και στα μάγουλα. Εάν δεν απομακρυνθούν αυτά τα κύτταρα, διασπώνται και μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από τις παρενέργειες  διαφόρων φαρμάκων, από προβλήματα των σιελογόνων αδένων ή  από τη συνεχή αναπνοή μέσω του στόματος.

Πολλές άλλες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Μερικές από αυτές είναι:  οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η πνευμονία ή η βρογχίτιδα,  οι χρόνιες μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας, η οπισθορρινική καταρροή, ο διαβήτης, η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς και προβλήματα στο συκώτι ή τους νεφρούς.

Σχετικά άρθρα